Titkokat is felfed a Marosvásárhelyiek Világtalálkozója

Szász Cs. Emese 2019. június 25., 15:08

Aki a Kultúrpalota titkaira kíváncsi, szívesen hallgat marosvásárhelyi sikersztorikat, nézeget régi és új vásárhelyi arcokat, vagy egyszerűen csak találkozni és beszélgetni szeretne a „földijeivel”, annak ott a helye június 28–30. között zajló Marosvásárhelyiek 7. Világtalálkozóján.

Friss, még ropogós. Kirsch Attila kezében a programfüzet Fotó: Szász Cs. Emese

Programfüzettel a kezében mutatta be a sajtónak a háromnaposra bővült Marosvásárhelyiek 7. Világtalálkozójának programkínálatát Kirsch Attila főszervező. Az idei kínálatból sem hiányoznak a jól megszokott világtalálkozós programok, de minden évben sikerül újdonsággal is meglepni az esemény lelkes közönségét. Kirsch Attila elmondta, a programfüzetből mindenki kap, aki feliratkozik majd a Marosvásárhelyiek Címtárába, amelynek bővítését hosszútávon tervezik, hogy legyen egy adatbázisuk arról, hol élnek marosvásárhelyiek.

Épületek másként

Az egyik újdonság, hogy már pénteken elkezdődik a világtalálkozó, olyan kuriózumnak számító programokkal, mint a tematikus városnéző, vagy épületismertető séták.

Reggel 10 órától a Kultúrpalota és a Közigazgatási Palota titkaiba fogja bevezetni az érdeklődőket Oniga Erika művészettörténész. Kirsch Attila szerint Oniga Erika a Kultúrpalotáról órákat tudna mesélni, de ezúttal 90 percben fogja bemutatni az épületet, olyan helyeket is bejárva, amelyek a látogatók előtt amúgy zárva vannak. 11.15-től Győrfi Zalán a barokk stílus marosvásárhelyi emlékeit mutatja meg majd az érdeklődőknek. 12.30-tól pedig a középkori várat ismerhetjük meg a kutató szemével, miközben az idegenvezető szerepét Soós Zoltán régész játssza.

Pénteken 18 órától megnyílik a Tucat Vásárhelyi fotókiállítás: a meglévő 24 mellett újabb 12 ismerős arc köszön vissza majd a fényképeken a Kultúrpalota előcsarnokában, majd

19 órától került sor a találkozó gálaműsorára a Palotában, ezúttal a Maros Művészegyüttes Kicsi Svejk háborúja című előadását nézheti meg a nagyérdemű.

{A}

A sikersztoriktól a biztonságpolitikáig

Szombaton már reggel 10 órától különböző marosvásárhelyi sikersztorikkal ismerkedhetnek az érdeklődők a Kultúrpalota kistermében, a koncertmester ugyanúgy beszél szakmájáról, életéről, mint a balerina, a fiatal méhész vagy a színész. Szombaton 18 órakor kezdődik majd az a nagy érdeklődésre számot tartó előadás is, amikor Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő arról beszél, hogy Európa válaszúton van.

A szombati nap ugyanakkor a Harmónia Kamarazenekar előadásával zárul a Nagyteremben.

A vasárnap már hagyományosan zajlik a Marosvásárhelyiek Világtalálkozóján, reggel 10 órakor ima a marosvásárhelyiekért zajlik a Bolyai téri unitárius templomban. A templomozás után pedig mindenkit várnak az eseményzáró búcsúreggelire a templomkertbe.