Dobogós helyezéseket értek el a csíkszéki fúvósok egy nemzetközi versenyen

Barabás Hajnal 2019. június 25., 14:31

Két csíkszéki fúvószenekar is jól teljesített a VIII. Nemzetközi Fesztivál és Fúvószenekari Versenyen, amelyet a vajdasági Nagybecskereken tartottak a napokban. Az újtusnádi és a csíkszentgyörgyi fúvós zenekarok első, illetve második helyezést értek el a megmérettetésen.

Az újtusnádi fúvószenekar Fotó: forrás: Sándor Árpád

Sándor Árpád, az újtusnádi fúvószenekar karnagya számolt be a Székelyhonnak a vajdasági Nagybecskereken (Zrenjanin) tartott VIII. Nemzetközi Fesztivál és Fúvószenekari Versenyen elért sikereikről. A megmérettetésre hónapokat készült a résztvevő két csíkszéki zenekar, az újtusnádi és a csíkszentgyörgyi csapat.

A versenyen négy-négy művet kellett előadniuk, egy indulót, egy népdalfeldolgozást, egy fúvós zenekarra írt művet, valamint egy könnyűzenei slágerfeldolgozást.

Végül mindkét zenekar jó eredményeket ért el a nyitott kategóriában.

A csíkszentsimoni fúvószenekar Fotó: forrás: Sándor Árpád

Az Orosz János karmester vezette újtusnádi zenekar első helyezést ért el, ők 26-an voltak jelen a versenyen, az András József karmester vezette csíkszentgyörgyi csapat pedig második helyezést ért el,

közülük 37-en vettek részt a zenei megmérettetésen. A rendezvényen, ahol hét zenekar mutatkozott be több európai országból, nemcsak a zenészek versenyét szervezték meg, hanem egy karmesteri kurzust és egy konferenciát is tartottak.

{A}

A szakmai fórumon Sándor Árpád ismertette a Hargita megyei fúvós zenekarok helyzetét a résztvevő többi európai ország képviselőinek. Mint megtudtuk,

Hargita megyében negyven fúvószenekar működik.

A nemzetközi rendezvényen való részvételt az utazással, szállással, étkezéssel együtt a helyi önkormányzatok, a közbirtokosságok és a helyi egyesületek támogatták.