Több mint 1800 hivatásos tűzoltó bevetésére volt szükség az áradások miatt országszerte

Székelyhon 2019. június 25., 11:41

Több mint 1800 katonai tűzoltó teljesített szolgálatot az elmúlt 24 órában az áradások és viharok sújtotta 17 megyében – tájékoztatott kedd reggel az országos katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU).

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Az elmúlt 24 órában 24, rossz időre vonatkozó figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok országszerte. A hétfőre és keddre virradóra lehullott csapadékok azonban nem okoztak nagyon súlyos károkat a helyi közösségeknek – mutat rá közleményében az IGSU, amelyet az Agerpres szemléz.

A jelentős mennyiségű csapadék, a viharos erejű szél és a jégeső összesen 49 településen okozott károkat a következő megyékben: Arad, Bihar, Bákó, Brassó, Dâmboviţa, Fehér, Galac, Giurgiu, Gorj, Hargita, Hunyad, Kovászna, Olt, Mehedinţi, Neamţ, Prahova és Teleorman.

A tűzoltóknak 43 házból, 77 pincéből és alagsorból, 145 melléképületből, 305 udvarból és 2 közintézmény épületéből kellet kiszivattyúzniuk a vizet, ugyanakkor 7, a viharos szél által kidöntött fát kellett eltakarítaniuk az utakról, illetve két személygépkocsiról

 – olvasható a közleményben.

{A}

A Mehedinţi megyei Malovăţ településen a hatóságok egy konténer típusú házba költöztettek egy családot, akiknek házát két nappal ezelőtt tette tönkre az áradás.

Jelenleg Galac, Neamţ és Teleorman megyében dolgoznak még a katonai tűzoltók a víz házakból, udvarokból való kiszivattyúzásán és a nagy mennyiségű hordalék eltakarításán.

A keddi nap folyamán szintén érvényben van a rossz időre vonatkozó figyelmeztetés az egész ország területén, így a katasztrófavédelmi felügyelőségek továbbra is készenlétben állnak – mutat még rá az IGSU.