Jelentős beruházással szüntetik meg a vízhiányt

Fülöp-Székely Botond 2019. június 25., 09:05

Hamarosan elkezdődhet az ivóvízhálózat bővítése Homoródszentmárton községben, ennek köszönhetően több faluban is megszűnik a rendszeresnek mondható vízhiány. Mindemellett elvezetik a porták bejáratáig a szennyvízhálózatot ott, ahol a korábbi években már lefektették a gerincvezetékeket.

Főleg nyár végén, ősz elején okoz gondokat az ivóvízhiány Fotó: Barabás Ákos

Rendszeresnek mondható az ivóvízhiány nyár végén, illetve ősz elején a Homoródszentmárton és Városfalva közötti településeken, ezért is döntött úgy korábban a helyi önkormányzat, hogy pályázni fog az Európai Uniónál a helyzet javítása érdekében – tudtuk meg Jakab Attila polgármestertől.

Az elképzelés szerint kutakat fúrnak az Ilona-völgyében, amelyekből elvezetik az ivóvizet egy tisztítóberendezéssel ellátott tartályba – ezt Homoródkeményfalva határában építenék meg.

Ennek köszönhetően nemcsak az említett településeken lévő, hanem a homoródkeményfalvi és homoródabásfalvi hálózatokat is tudják majd táplálni probléma esetén.

Szintén az említett pályázat részeként kértek támogatást ahhoz, hogy Homoródszentmártonban, Recsenyéden, Homoródszentpálon, Homoródszentpéteren és Városfalván a portákig vezessék el a szennyvízhálózatot, hiszen ezeken a településeken már földbe helyezték a gerincvezetékeket, sőt Városfalván szennyvíztisztító állomás is épült. A mostani projekt kivitelezésével a lakóknak próbálnak segíteni, hogy minél egyszerűbben csatlakozhassanak a rendszerre. Erre környezetvédelmi szempontból is szükség van, ugyanakkor

a gazdák megspórolhatják az udvarokon lévő ülepítőgödrök kitakarításának költségeit

– magyarázta a községvezető.

{A}

A két projekt megvalósítására összesen 1,5 millió eurónyi támogatást kapott a község, így tavaly közbeszerzést hirdethettek a munkálat megterveztetése, illetve a kivitelező kiválasztása érdekében. Ez meg is történt, ám

az építkezés mindmáig nem kezdődhetett el, mivel a tervezés elhúzódott: az április eleji határidőhöz képest haladékot kért a megbízott szakcég.

Munkáját mostanra fejezte be, ám a dokumentumokat még az Európai Unió pályázati biztosainak is ellenőrizniük kell.

Fotó: Barabás Ákos

„Ez remélhetőleg néhány héten belül megtörténik, és utána kiadhatjuk az építkezés elkezdéséhez szükséges iratokat” – mondta Jakab Attila, hozzátéve, hogy rengeteg bürokratikus eljárás van mögöttük. Szerencséjük van ugyanakkor azzal, hogy már sikerült kivitelezőt találni, hiszen az utóbbi időszakban rengeteg beruházás kezdődött el Hargita megyében, és kevés az olyan cég, amely elvégezhetné a munkát. A kezdés pontos időpontját a polgármester még nem ismeri, mivel az nem a község vezetőitől függ, annyi azonban biztos, hogy az építkezést jövő év végéig be kell fejezni.