Székelyföldi románok civil fóruma: hazaárulás az RMDSZ-szel való együttműködés

Bíró Blanka 2019. június 24., 22:00

A román pártok kössenek országos nemzeti egyezményt, amelyben vállalják, hogy soha többé nem működnek együtt az RMDSZ-szel, mert az hazaárulásnak minősül – ezt követeli a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma.

Fotó: Pinti Attila

Közleményükben azzal érvelnek, hogy az RMDSZ uszít és a romániai nemzetiségek közötti kapcsolatok egyensúlyát fenyegeti a „szélsőséges, román- és államellenes nyilatkozataival”, amiket a magyar közösség véleményformálói és a magyar sajtó is átvesznek. Ezt bizonyítja az úzvölgyi temető kapcsán kialakult helyzet is – fogalmaznak a fórum vezetői.

A közleményben követelik, hogy a hatóságok büntessék meg azokat az intézményeket és személyeket, akik hivatalos engedély nélkül végeztek javítási munkálatokat az úzvölgyi katonai temetőben.

{A}

Arra hivatkoznak, hogy május 22-én a védelmi minisztertől kértek felvilágosítást a történelmi műemlékek engedélyeztetésére vonatkozóan, amit a minisztérium a Hősök Kultuszáért Országos Hivatalnak továbbított. A hivatal válaszából az derül ki, hogy Csíkszentmárton önkormányzata úgy renováltatta a temetőt, hogy nem tartotta be az 1927-es eredeti terveket. Három magyar emlékművet, tájékoztató táblákat, és mintegy hatszáz kopjafát, vagyis kizárólag magyarokra utaló emlékjeleket helyezett el a területen, ahol nemcsak magyar hősök, hanem románok, osztrákok, németek, oroszok, olaszok és szerbek is nyugszanak – olvasható a közleményben. Ezért

a fórum vezetői követelik „az elkövetők felelősségre vonását”, a temető eredeti, vagyis 1927-es állapotának visszaállítását, és hogy a védelmi minisztérium vegye át a sírkertet.