Burgonyavész fenyegeti a háromszéki ültetvényeket

Bíró Blanka 2019. június 24., 17:19

A burgonyavész fenyegeti a háromszéki ültetvényeket a magas hőmérséklet és a sok csapadék miatt. A meleg és a nedvesség következtében mikroklíma alakul ki a burgonyasorok között, ami a gombás betegségek megjelenésének és azok agresszív terjedésének kedvez.

Képünk illusztráció

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjének elmondása szerint tovább nehezíti a gazdák helyzetét, hogy a gyakori esőzések miatt nem tudnak rámenni gépekkel a földekre, hogy a szükséges kezeléseket elvégezzék. Nagyon oda kell figyelni, minden alkalmas percet ki kell használni a védekezésre, hogy a terméskiesést megelőzzék, megmentsék az ültetvényeket – szögezte le az igazgató.

Rámutatott,

miközben tavaly a túl száraz tavasz nehezítette meg a gazdák életét, idén épp ellenkezőleg, a túl sok csapadék okoz gondokat.

Jelenleg zajlik az adatok összesítése, ám előzetes becslések szerint idén Háromszéken nagyobb területen ültettek burgonyát mint a korábbi években.

{A}

Kovászna megyében 2011 óta csökken a krumplival beültetett területek mérete, viszont a közepes- és nagygazdák technológiai fejlesztéseinek, a szakszerű gazdálkodásnak, az uniós támogatásoknak és pályázatoknak köszönhetően növekszik az átlagtermés. Általában 10-12 ezer hektáron termesztenek burgonyát, idén pár száz hektárral növekedett a krumpliföldek nagysága, mert a tavalyi termést jó áron és gyorsan tudták értékesíteni, ez pedig „meghozta a gazdák kedvét”.

Kovászna megyében két évvel ezelőtt volt a rekord átlagtermés, akkor átlag 28 tonna burgonya termett egy hektáron, de tavaly sem panaszkodhattak a háromszéki gazdák, a krumpliföldeken 25 tonnás volt az átlaghozam. A tavalyi burgonya felvásárlási ára elérte a kilogrammonkénti 1,20 lejt, miközben az elmúlt években mindössze 50 baniért vették a burgonyát. Könczei Csaba szerint a reális ár 80-90 bani lenne, ami a gazdáknak és a piacnak is megfelel.