Házszámot kapnak a téglagyári putrik

Gergely Imre 2019. június 24., 14:24

Számos család él úgy a gyergyószentmiklósi Téglagyár és Kárpátok utca találkozásnál lévő cigánytelepen, hogy lakhelyük semmiféle nyilvántartásban nem szerepel, így az ott elő emberek azonosítása is nehéz. Ezen változtat most az önkormányzat.

Múlt héten bontottak le egy engedély nélkül felhúzott épületet a Kavicsbánya utcában Fotó: Gyergyószentmiklós önkormányzata

A téglagyári cigánytelepként ismert helyen rengeteg új építmény jelent meg, bármiféle engedély nélkül, ezért az ingatlanok nem rendelkeznek házszámmal sem. A gyergyószentmiklósi képviselő-testület legutóbbi ülésén határozatot fogadott el, amely – legalábbis az adminisztráció szintjén – rendezni kívánja a helyzetet.

A cigánytelep „ideiglenes ingatlanjai” házszámot kapnak, és ezt bevezetik az ott élők igazolványaiba is lakcímként. Jelenleg ugyanis az azonosító dokumentumokban a lakhelynél a „Lipsă locuință” szavak szerepelnek. Így viszont nagyon nehéz azonosítani azokat a személyeket, akik ott élnek – hangzott el az indoklásban. Akár a városháza szeretné elérni valamilyen okból, akár a rendőrség vagy egyéb hatóságok próbálják megtalálni őket, kaotikus állapotokkal találkoznak ebből a szempontból.

Az építmények, amelyek többségét nagyon nehéz háznak, emberi lakhatásra alkalmas épületnek nevezni,

házszámot kapnak, a lakók pedig lakcímet, de ez nem jelenti azt, hogy ezzel legálissá válnának az engedély nélküli építkezések

– szögezte le a városháza. A terület, amelyen a cigánytelep kialakult, szinte teljes egészében a város tulajdonában van. Az önkormányzat szándéka a telep felszámolása, de az elképzelés addig kivitelezhetetlen, amíg az itt élőknek nem tudnak máshol lakhatást biztosítani.

Egyébként korábban a Téglagyárban és a város más részein is sor került engedély nélküli építmények lebontására. Múlt héten a Kavicsbánya utcában zajlott egy illegálisan felhúzott épületrész bontása, amelyet törvényszéki végzés következtében a végrehajtó, a csendőrség, valamint a helyi rendőrség jelenlétében, a polgármesteri hivatal munkatársainak felügyelete alatt végeztek.

Amint megtudtuk, a városháza még 2017-ben bírságot rótt ki az illegálisan építkezőre, ám az ehhez párosuló jegyzőkönyvben foglalt felszólításnak azóta sem tett eleget az építő. Végül bíróságra került az ügy, és a jogerős döntés után bontottak most.

{A}