East Fest: buli Keleten, nekünk Nyugaton

Szász Cs. Emese 2019. június 24., 12:55

Székelyföldtől mindössze háromszáz kilométerre, az alföldi Mezőtúron szervezik meg Kelet-Magyarország legújabb fesztiválját, az East Festet. A július 23–27. között zajló esemény magas színvonalú szervezéssel, mégis földhözragadt árakkal csábítja a fesztiválozókat.

Támogatói tartalom

A kilencvenes években Mezőtúr egy országosan ismert rockfesztiválról is ismert volt, azonban amikor a rendezvény 2006-ban megszűnt, a környék fesztivál nélkül maradt. Egy lelkes csapat azonban elhatározta, hogy pótolja az űrt:

2012-től kezdődően egy olyan rendezvényt álmodtak meg, ami nem csak a rockzenére épít, hanem a pop/rocktól kezdve a hiphopon keresztül az elektronikus zene számos irányzatáig mindent felölel.

S bár az első fesztiválon még csak ötezren tomboltak, ma már több mint 50 ezren részesei a Buli Keleten jelszónak.

Színes magyar könnyűzenei felhozatal

Soós Péter, a fesztivál főszervezője úgy érzi, hogy a rendezvény családias hangulata, illetve a kiemelkedően jó ár-érték arány adja igazán a rendezvény sikerét. „Adott egy hangulatos fesztiválhelyszín hatalmas zöldterületekkel, egy gyönyörű liget a kempingezőknek és egy barátságos, retró-strand. Mindenki, aki belép az East Festre,

ingyen használhatja a strandot és a kempinget.

Ehhez jön egy meglehetősen erős hazai programkínálat, amit most már évek óta egy-két nemzetközi előadóval is erősítünk.

A fesztivál kiépítettsége, az infrastruktúra, a színpadtechnika, az építmények vagy a programkínálat mind-mind nagy fesztiválhoz illő, miközben az árak már-már zavarba ejtően alacsonyak.

„A heti bérletünk kerül annyiba, mint egy nagyobb város fesztiváljára a napijegy” – ad ízelítőt a főszervező.

Soós Péter úgy érzi, az idei kínálatból nem könnyű kiemelni bárkit is, de ott lesz a 30. születésnapját ünneplő Tankcsapda, újra színpadra lép a Subscribe.

Idén először lép fel a mezőtúri rendezvényen Rúzsa Magdi vagy a Vad Fruttik, de ezeken túl is igen nagy dózisban kínálják majd a magyar könnyűzenei élet színe-javát.

A két nemzetközi fellépő idén az elektronikus zenei szcénából kerül ki, a könnyedebb műfaj kedvelőinek lehet érdekes a számos sokmilliós nézettségű klippel rendelkező AronChupa&Little Sis Nora, az egyik fő műsorszám szombat este pedig a DJ Mag világranglista 12. helyén álló R3hab lesz, aki egy speciális élő show-val jelentkezik majd.

Bizonyos városokból ingyen

Az East Fest egyik kuriózuma, az „Ingyen Város Program” 2019-ben is folytatódik, ami azt jelenti, hogy

idén is négy külhoni város lakói kapnak különleges meghívást a fesztiválra, vagyis ha regisztrálnak, ingyen belépőt kapnak. Idén Arad, Szabadka, Marosvásárhely és Temesvár lakói élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Jegyeket, bérleteket az eastfest.hu webcímen lehet vásárolni. A belépők, a büfék vagy egyéb szolgáltatások árszintje az East Festen a mai magyar realitás talaján marad, ami azt jelenti, hogy egy korsó sör továbbra is négyszáz forintos áron kapható majd, és ezer forint alatti összegből jól tud lakni az éhes fesztiválozó.