Hatalmas károkat okozott az áradás Hidegségen és környékén

Székelyhon 2019. június 23., 22:10

Több udvart és házat elárasztott a víz egy vihar következtében a Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségen és környékén vasárnap este. A csíkszeredai tűzoltók beavatkozására is szükség volt.

Fotó: André Csaba

Az áradás következtében a Hidegség felé vezető 127A jelzésű megyei út egy része leszakadt, amelynek az érintett szakaszát le is zárták.

Fotó: André Csaba

Olvasónk jelzése szerint

aszfaltdarabokat és a híd egy részét sodorja magával a Hidegség-patak.

Beindult az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság telefonos riasztórendszere is: a Gyimesközéplokon tartózkodók okoskészülékeikre kaptak értesítést a kialakult vészhelyzetről.

Videó: Olvasónk

Olvasónk este tíz körül arról is tájékoztatott, hogy az eső már elállt, az áradástól azonban továbbra is tartani kell. Elmondta, amint látszott, hogy baj lesz, a helyi önkormányzat munkagépe és a falubeliek sokan kivonultak, hogy mentsék ami menthető. A nagy eső fent Barackospatakán, Jávárdi patakán és Bükkhavason volt, onnan gyűlt össze a Hidegség-patakába és zúdult le a völgybe. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság telefonos riasztórendszere újabb figyelmeztetést küldött 22 óra 34 perckor a Hidegségen tartózkodóknak, amely szerint a helységben reggel hat óráig vörös (harmadfokú) árvízriasztás van érvényben.
 
A vasárnap esti felhőszakadás Csíkszentdomokost sem kímélte: a Facebookon megosztott videók tanúsága szerint megáradt a településen átfolyó patak és a víz elöntötte a nagyközség központját is.
 
{A}
Áradások utáni gyorsmérleg
Két házat és 90 udvart öntött el a víz Csíkszentdomokoson a vasárnap esti vihar következtében, Hidegségen 25 lakóházban okozott kárt az áradás, 1 házat használhatatlanná tett, míg 50 háztartást árasztott el és mintegy 100 kertet érintett, egy hidat pedig tönkretett a 127A jelzésű megyei úton. Az áradás a korábban már járhatatlan 127B jelzésű megyei úton is károkat okozott – tájékoztatott a Hargita megyei tűzoltóság.