Folytatódik a ditrói lovashagyomány

Gergely Imre 2019. június 23., 22:01

A kilencedik alkalommal szervezték meg a Ditrói Lovasnapot, ahol a sport és a hagyományos székely gazda életmód is megtalálja a maga helyét. Az esemény népszerűsége töretlen, több százan követték a látványosságot.

Manapság, már a falvakban sem természetes dolog, hogy minden portán ott áll az istállóban a ló, és az a gazdaember fő segítője.

Lassan kuriózumnak számít a hagyományos életforma egyik alapvető velejárója, a lótartás.

Ezt az egyre kevesebb család által folytatott hagyományt azonban megőriznék a ditróiak, és a mai gyermekeknek, a fiataloknak is megmutatnák, az idősebbek pedig nosztalgiával nézik, hogy miként is ülik meg vagy hajtják a lovat azok, akik még nem mondtak le róla.

A ditrói lovasnapon, mint mindig szerepet kaptak a lovassportok, de a munkalovakat tartó gazdák is megmutathatták állataik erejét, ügyességét, egyben szórakoztatva is a falusfeleiket.

Idén ez nagyobb jelentőséget kapott mint a korábbi években,

a rendezvényt szervező Krigel Sportklub kezdeményezésére, és az önkormányzat egyetértésével BB kupának nevezték el a szekeresek versenyét, ezzel állítva emléket egy idén elhunyt lovas embernek, Bajkó Bálintnak.

Ez a versenyszám ezúttal nem csak lovas erőpróba volt, hanem inkább a közönség jókedvét hivatott növelni, így nemcsak a lovaknak kellett bizonyítaniuk, de a hajtóknak is. Meg kellett mutatniuk, ők is jó erőben vannak, el tudnak cipelni a nyakukban egy kecskét a kitűzött célig.

Az első BB kupát Bajkó István nyerte, Fülöp József, és Csibi László előtt.

A Ditrói Lovasnap további versenyszámainak legjobbjai:

Díjugratás, 70-80 cm magas akadályok: 1. Péter Kinga, 2. Bajkó Hanna, 3. Fazakas Dorottya. A 90-100 cm akadályokon zajló versenyen Antal Csaba az első és második díjat is megszerezte Sába és Calatto nyergében, míg a harmadik Puskás Búza Anna lett.

Fogathajtásban Dobandi István lett az első Pop Paul és Szántó Szilveszter előtt. Fogathajtók pontgyűjtő versenye: 1. Bajkó Gellért és Barta Eduárd, 2. Dobandi István, 3. Mátéfi Zoltán.