Szűrővizsgálatok Lécfalván: a székely ember nem egy panaszkodós fajta

Bíró Blanka 2019. június 23., 16:57

Közel négyszáz Nagyborosnyó községi lakos vett részt ingyenes egészségfelmérő programon. Az elmúlt napokban a magyarországi Hetényi Géza Kórház szakemberei végeztek ingyenes egészségügyi vizsgálatokat a községhez tartozó Lécfalván.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

A tapasztalat szerint nemcsak a betegek, hanem az egészségesek is megragadják ilyenkor az alkalmat, és több típusú vizsgálatot végeztetnek, amely néha nemcsak megelőzésként szolgál, de életet is ment – mondta a szűrőprogram végén tartott sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A program fontos pillére a két megye együttműködésének, célja a határon túli magyarok egészségének megőrzése – fejtette ki Fehér Petra, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat alelnöke.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Szerinte a program hiánypótló, hiszen Romániában általában nagy távolságra kell utazzanak az emberek, hogy szakorvosi kezelésben részesüljenek.

A székely ember nem egy panaszkodós fajta, ezért az esetleges vérnyomás ingadozást vagy szívritmuszavart nem tekinti problémának, és nehéz rábeszélni a további kezelésekre

– állapította meg Dr. Lőrincz Ambrus, a Hetényi Géza Kórház kardiológus főorvosa. Ugyanakkor örömmel nyugtázta, hogy nagyon sok fiatal vett részt a szűrővizsgálatokon, hiszen a mozgásszervi, fogászati és más szűrési vizsgálatok ebben a korban is fontosak. A szűrések során nagyon sok magas vércukor szintet és magas vérnyomás értéket állapítottak meg, amiről eddig nem tudtak a páciensek.

{A}

Eddig tizenöt Kovászna megyei községben végeztek különböző szakorvosi vizsgálatokat a megyei önkormányzat által 2013-ban elindított ingyenes egészségfelmérő program keretén belül a Bács-Kiskun megyei, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórház szakemberei, partnerségben a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházzal és a települések családorvosaival.