Szelektív hulladékgyűjtés: beválni látszanak a kísérleti jelleggel elindított tárolók

Kovács Attila 2019. június 23., 11:00

A szelektív gyűjtést segítik elő azok a szekrény típusú, zárható hulladéktárolók, amelyeket kísérleti jelleggel helyeztek el az év elején Csíkszereda egyik utcájában. Azt még nem lehet tudni, hogy lesz-e több is belőlük.

Kísérleti jelleggel elhelyezett tárolók. Több újrahasznosítható hulladék gyűl bennük Fotó: Gábos Albin

A csíkszeredai Fenyő utcában januárban jelentek meg fémből készült, zárható ajtóval ellátott, tetszés szerint bővíthető rendszert alkotó hulladékgyűjtő konténerek. Az ott kialakított gyűjtőpontot nyolc tároló alkotja, ezek közül négy a háztartási, vegyes hulladék befogadására szolgál, egybe a lebomló hulladékot, egy másikba az üveget, kettőbe pedig a műanyag-, fém-, illetve papírhulladékot lehet bedobni.

Közel fél év után az látszik, hogy a szelektív gyűjtés számára ez a rendszer hasznosabb, mint a többiek.

{A}

,,Amióta ezt a gyűjtőpontot beindítottuk, az újrahasznosított hulladék mennyisége ebben az övezetben megnőtt, és a vegyes hulladék mennyisége csökkent. Ilyen szempontból ez mindenképp pozitív tapasztalat” – emelte ki kérdésünkre Pál Tamás, a hulladékelszállítással megbízott Eco-Csík Kft. igazgatója. Hozzátette, a vonatkozó előírások megváltoztak, az újrahasznosítási arány jelentősen növekedett, így a megtermelt hulladék 42 százalékát újra kell hasznosítani.

A konténereken különösebb rongálás nem látszik, az viszont igen, hogy a felhasznált anyagok minőségén lehet még javítani. A zártszelvényből készült konténerek néhány helyen már rozsdáznak, ezért kezelést igényelnek – ismertette az igazgató, aki szerint ha a város ehhez hasonlókat akar vásárolni, akkor rozsdamentes acélból készült zártszelvényekre van szükség. A modulok előnye, hogy rongálás esetén a karbantartás egyszerűbb, mert minden oldaluk külön cserélhető.

A cég a tapasztalatokat figyelembe véve javasolta a városnak további ilyen hulladéktárolók vásárlását

– tudtuk meg.

Fotó: Gábos Albin

A kísérleti jelleggel elhelyezett kukák állapotát és használatát a a polgármesteri hivatal is követi – tájékoztatott Szőke Domokos. Csíkszereda alpolgármestere kérdésünkre azt mondta, többször volt erről egyeztetés, a gyártó cég képviselőivel is találkoztak, megemlítve néhány hiányosságot is, amelyeket ki kellene javítani. Arról azonban még nem született döntés, hogy a város vásárol-e további ilyen hulladékgyűjtő konténereket, és, hogy ezeket hol helyeznék el.