Törvénytelenül birtokolt fa miatt bírságoltak

Bíró Blanka 2019. június 21., 16:57

Hatezer lejre bírságoltak meg egy háromszéki fafeldolgozó vállalatot, és tizenhétezer lej értékben koboztak el ugyanonnan faanyagot – tájékoztatott a rendőrség.

A fakitermelés, -raktározás és -szállítás törvényességét ellenőrizték. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A Kovászna megyei rendőrség erdészeti kihágásokat felügyelő osztálya a héten a brassói regionális, valamint a Kovászna megyei erdőőrséggel tartott átfogó ellenőrzést.

Egy kereskedelmi társaság falerakatában is vizsgálódtak, és megállapították, hogy az ott tárolt fa mennyisége nem egyezik azzal, ami a dokumentumokban szerepel. Kiderült, hogy több mint ötven köbméter rönk-, deszka- és tűzifatöbblet volt a raktárban, amelyre a vállalat nem tudott hivatalos dokumentumokat felmutatni. A kihágásért

hatezer lejes bírságot róttak ki, és a több mint tizenhétezer lej értékű faanyagot elkobozták.

A tájékoztató szerint a rendőrök az év első öt hónapjában több mint négyszáz ellenőrzést hajtottak végre az erdőgazdálkodásra vonatkozó előírások betartását vizsgálva, ugyanakkor további kétezer-kétszáz akció során a fakitermelések helyszínén és az utakon a fakitermelés, feldolgozás és szállítás törvényességét ellenőrizték. Ezek során

több mint száz bűncselekményt és mintegy háromszáz erdészeti kihágást állapítottak meg, összesen több mint 450 ezer lejre bírságoltak.

Lefoglaltak több mint ezerhatszáz köbméter fát, amelynek összértéke meghaladja a félmillió lejt.

{A}