Ha minden jól megy, a nyaralási időszak végére már tudnak is európai egészségügyi kártyát adni

Széchely István 2019. június 21., 15:58

Legjobb esetben is csak augusztustól indulhat újra az európai egészségügyi kártyák nyomtatása Romániában. Akinek nem lesz rá szüksége a közeljövőben, érdemes várnia az igényléssel a gyártás újraindulásáig, különben két évig be kell érnie a papírra nyomtatott igazolással.

Még várni kell a kártyák kiállításának megkezdésére. Archív Fotó: Barabás Ákos

Előrelépés történt a közelmúltban az európai egészségügyi kártyák romániai kiállításának újraindításával kapcsolatban: kiírták az országos közbeszerzési eljárást, amelynek végén

három évre megkötött állami szerződéssel gyárthatja le a biztosítotti minőséget külföldön igazoló műanyag lapokat a legjobb ajánlatot tevő cég.

A kártyanyomtatás tavaly december 13-án leállt a szerződés-megújítás körül kialakult bonyodalmak miatt, azóta nem tudják kinyomtatni a külföldre készülő romániai biztosítottak által igényelt európai egészségügyi kártyákat, helyette papírra nyomtatott igazolást küld számukra az egészségbiztosítási pénztár.

Mint azt Duda Tihamértól, az intézmény Hargita megyei kirendeltségének vezérigazgatójától megtudtuk, a nyomtatás újraindítására a napokban kiírt országos közbeszerzési eljáráson július 18-áig fogadja az ajánlatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, majd abban az esetben, ha fellebbezés nélkül jár le az eljárás,

augusztus folyamán újraindulhat a kártyák kinyomtatása. Fellebbezés esetén viszont tolódik ez az időpont.

A legjobb ajánlatot tevő vállalkozással 11,42 millió lej értékű szerződést köt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, és három évre ad megbízást az európai egészségügyi kártyák kiállítására és kézbesítésére. Addig a kártyát igénylő biztosítottak papírra nyomtatott igazolást kaphatnak biztosítotti minőségükről.

Jó tudni, hogy az igazolás két évig érvényes, ugyanis februárban a képviselőház a kártyák érvényességi idejének egy évről két évre történő meghosszabbításáról döntött, és ez a plasztiklapot helyettesítő nyomtatványra is érvényes. Érdemes azonban megfontolnia az igénylés elhalasztását annak, aki a közeljövőben nem készül külföldre, ugyanis

a nyomtatás újraindítása előtt igényelt igazolásokat nem lehet majd kártyára cserélni az érvényességi idő lejárta előtt.

Mint arról Duda Tihamér tájékoztatott, kártyát nem lehet majd visszamenőleges időre kiállítani, ezért csak a kártyanyomtatásra vonatkozó szerződéskötés napjától beérkező igénylésekre állít ki kártyát az ezzel megbízott cég. A korábban kiállított igazolást természetesen kicserélik vagy pótolják, ha tönkrement vagy elveszett, de helyette – a kártyanyomtatás újraindulása után is – csak papírra nyomtatott igazolást kap majd a kérelmező, kártyát csak a kétéves érvényességi idő lejárta után.

{A}

Elképzelhető, hogy lesznek olyan biztosítottak – folytatta a megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója – akik úgy döntenek, hogy megvárják a kártyanyomtatás újraindulását és igazolás hiányában utaznak külföldre. Ha ott egészségügyi problémájuk adódik, ilyen esetben sincs gond biztosítotti minőségük igazolásával,

kérésre a megyei egészségbiztosítási pénztár a lehető legrövidebb időn belül elküldi az igazolást a külföldi kórháznak,

ahol a biztosított ellátást kapott – hívta fel a figyelmet Duda Tihamér.

Az európai egészségbiztosítási kártya az Európai Unió huszonnyolc tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban biztosít ingyenes sürgősségi egészségügyi ellátást tulajdonosának.