Minszkre figyel Európa

Horváth Bálint Ottó 2019. június 21., 09:00

Pénteken veszi kezdetét a második kiírásához érkezett Európa Játékok, amelynek Minszk ad otthont. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze alatt rendezendő sporteseményen Románia és Magyarország is népes küldöttséggel vesz részt.

Tizenöt sportágban osztanak érmeket a seregszemlén Fotó: Facebook/European Games

A fehéroroszországi csúcseseményen 50 ország mintegy 4000 sportolója vesz részt, akik tizenöt sportágban indulnak. Az eredeti terv szerint a sportágak közül négy egyben az idei Európa-bajnokságot is jelentette volna, de ez csak a férfi ökölvívók és a cselgáncsozók esetében lesz érvényes, mivel gyorsasági kajak-kenuban és tollaslabdában végül nem kapnak kontinensbajnoki státuszt a versenyek. Nyolc sportág – íjászat, tollaslabda, atlétika, sportlövészet, karate, kerékpár, cselgáncs, asztalitenisz – esetében viszont a versenyek részei a jövő évi tokiói olimpia kvalifikációs sorozatának.

{A}

A fehérorosz fővárosban a kosárlabda 3x3-as változatában, tollaslabdában, gyorsasági kajak-kenuban, tornában (benne ritmikus gimnasztikában, aerobikban és gumiasztalban), karatéban, sportlövészetben, íjászatban, strandfociban, kerékpárban (országútiban és pályán), szambóban, asztaliteniszben, atlétikában, ökölvívásban, cselgáncsban és birkózásban avatnak bajnokokat.

A román küldöttséget 123 versenyző képviseli, akik minden sportágban érdekeltek lesznek. Nagy elvárásokkal utazik Minszkbe a marosvásárhelyi származású asztaliteniszező, Szőcs Bernadette, aki a női egyéni verseny első számú kiemeltjének számít.

Mihai Covaliu, a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) elnöke elmondta, mivel az idei eredmények több sportágban a tokiói nyári olimpiai kvalifikációs sorozatba is beszámítanak, a sportolók teljesítménye nagy jelentőséggel bír.

Fotó: Facebook/European Games

Magyarországot 122 sportoló képviseli – csak strandfociban nem indulnak –, akiktől az olimpiai bizottságot irányító Kulcsár Krisztián tisztes helytállást és sportszerű versenyzést vár. Hozzátette, hogy bár konkrét elvárás nincs a csapat szereplésével kapcsolatban, reméli, minél közelebb kerülnek a tokiói kvalifikációhoz.

A június 30-áig tartó minszki sportesemény versenyeit a román közszolgálati televízió, a TVR csatornáin lehet figyelemmel követni.

Az Európa Játékok első kiadásán, 2015-ben Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban Románia tizenkét, Magyarország húsz érmet szerzett.

Négy év múlva valószínűleg Krakkó és környéke lesz a helyszíne az Európa Játékoknak, a lengyelek ugyanis az egyetlen pályázók. A végleges döntést Minszkben hozzák meg szombaton, az Európai Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlésén.