Szabályosan kell közlekedni a térségünkben is egyre népszerűbb elektromos rollerrel

Simon Virág 2019. június 23., 11:43

Nem tisztázott, hogy hol szabad, mégis legtöbben az úttesten, a gépkocsik között használják az elektromos rollereket. Marosvásárhelyen, de más székelyföldi városokban is egyre elterjedtebbek, kiskorúak és felnőttek egyaránt gurulnak velük, sokan biztonságukat veszélyeztetve.

Praktikus járgány, használata azonban egyelőre nincs szabályozva Fotó: Haáz Vince

Amerikából és Európa nagyvárosaiból Székelyföldre is kezd begyűrűzni a legújabb környezetkímélő közlekedési eszköz, az elektromos roller. Kolozsváron olyannyira népszerű, hogy már bérelni is lehet.

Közönséges hajtányhoz hasonlít, de egy kis akkumulátor lehetővé teszi, hogy lábbal hajtás nélkül is, viszonylag nagyobb sebességgel lehessen közlekedni vele.

{A}

Az egyszerűbb változat, amely legtöbb 90 kilogrammos súlyt bír el, és egyetlen feltöltéssel tíz kilométert is tud haladni, 1000 lejes ár alatt is beszerezhető, de az igazán profi darabokért akár 1000 eurót is elkérnek.

Az elektromos roller a forgalomban balesetveszélyes lehet, ha vezetője nem tartja be a közlekedési szabályokat – nemrég Párizsban vesztette életét egy ilyen járgánnyal közlekedő, amikor elütötte egy teherautó, amelynek nem adott elsőbbséget.

Gyorsan gurulnak

Székelyföld városaiban is egyre gyakrabban lehet gépkocsik közt rollerező fiatalokat, felnőtteket látni. Mint a kerékpáros felvonulásokat is szervező Marosszéki Közösségi Alapítvány vezetőjétől, Gál Sándortól megtudtuk, a járgányok akár 25 kilométer/órás sebességgel is tudnak haladni, és az volna a legjobb, ha ezt a kerékpárutakon tennék.

Fotó: Haáz Vince

De mivel Marosvásárhelyen ezek szinte teljes mértékben hiányoznak, a rollerekkel az utakon, gépkocsik között közlekednek, ráadásul általában védőfelszerelés, sisak nélkül. Mint megtudtuk,

az elektromos rollerek közlekedését a hazai törvényekben még nem szabályozták.

Nem kismotor, hanem...

A Maros Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, Ioan Pop portálunknak úgy nyilatkozott, hogy mivel az elektromos roller nem számít kismotornak (moped), nem érvényesek rá az arra vonatkozó szabályok. Annak vezetéséhez ugyanis A kategóriás jogosítványra van szükség, be kell jegyeztetni a polgármesteri hivatalnál, tilos vele a járdán közlekedni, és használójának legalább 16 évesnek kell lennie. A rendőr azonban kihangsúlyozta, hogy a közutakon közlekedőknek, bármilyen eszközzel teszik ezt, be kell tartaniuk a törvény által előírt szabályokat. Azt is megtudtuk, hogy Maros megyében még nem volt olyan baleset, amelyben elektromos rolleres is érintett lett volna. Megkérdeztük Gheorghe Filipet, a Hargita Megyei Rendőrfőkapitányság sajtószóvivőjét, hogy a megyében mennyire jellemző az elektromos rollerek használata. Elmondta, egyelőre tömegesen nem jelentek meg, és eddig nem okoztak gondot az akkumulátorral működő hajtányok.