Rengeteg terve van az új igazgatónak a vásárhelyi állatkert fejlesztését illetően

Simon Virág 2019. június 20., 11:10

Lesz elég pénz év végéig a marosvásárhelyi állatkert működésére, a tervezett befektetések elvégzésére – nyilatkozta a Székelyhonnak a népszerű létesítmény új igazgatója, Dumitru Pavel, aki szeretne minél jobb körülményeket biztosítani az állatoknak.

Dumitru Pavel, itt még városi tanácsosként Fotó: Haáz Vince

Dumitru Pavel Maros és Hargita megyei csendőrparancsnok volt, majd nyugdíjazása után rövid ideig vezette a vásárhelyi piacigazgatóságot, és a helyi rendőrségben is vezetői szerepet töltött be. Öt hete vette át a marosvásárhelyi állatkert vezetését, ideiglenes megbízással. Hangsúlyozta, hogy

elsősorban menedzseri feladatokat lát el, az állatkert szakmai feladatait az aligazgató, a több mint húsz éve ott dolgozó Kopacz András hangolja össze.

Fotó: Haáz Vince

A volt igazgató lemondásakor felröppent a hír, miszerint az idei költségvetésben nincs elegendő pénz az állatkert idei költségeinek fedezésére. Dumitru Pavel kérdésünkre elmondta, eddigi rálátása szerint minden kiadást fedezni tudnak, sőt befektetéseket is eszközölnek. Napokon belül nekifognak a majomház csatornarendszerének felújításához, újrafedik a tevéknek is otthont adó istállót.

Tervezik, hogy kis tavat alakítanak ki az elefántok udvarára, hogy hűsölni tudjanak, hasonlót már kialakítottak a tigriseknél, bivalyoknál is.

Fotó: Haáz Vince

„Szeretnénk egy kis szigetet készíteni a makiknak, hogy ne ketrecben legyenek, hanem a szabadban, de olyan biztonságos helyen, ahonnan nem tudnak elszökni. A nyuszikhoz és tengerimalacokhoz egy kis állatsimogatót is berendezünk, hogy a gyerekek közelről is megnézhessék a kisállatokat. Tervezzük, hogy teljesen átalakítjuk, felújítjuk az akvárium épületét, ezt a 80-as évek elején építették, és azóta nem sokat változott. Ezt jövőre szeretnénk megvalósítani, most készítettjük el a tervét, és árajánlatot kérünk” – ismertette.

Fotó: Haáz Vince

Az igazgató továbbá elmondta, fontos feladatának tartja a létesítmény népszerűsítését, hogy minél többen látogassanak el az ország legnagyobb állatkertjébe. Azt is megtudtuk, hogy az állatkert Facebook-oldalát is egyre többen kedvelik és követik, itt jelenleg a hasznos és fontos információk mellett sorra bemutatják azokat az alkalmazottakat, akik több mint harminc éve dolgoznak a létesítményben, és viselik gondjukat az állatoknak.

A marosvásárhelyi állatkert idén augusztusban lesz 55 éves, ezt a születésnapot is több rendezvénnyel fogják majd megünnepelni.

Fotó: Haáz Vince

A látogatókat a nyári program szerint 9–18 óra között fogadják. A 2–12 év közötti gyerekeknek és nyugdíjasoknak a belépő 5 lej, diákoknak és egyetemistáknak 10 lej, felnőtteknek 20 lej. Tízfősnél nagyobb gyermekcsoportnak csoportos jegyet lehet váltani, ez esetben egy gyerek után 2,5 lejt kell fizetni. Családi jegy is van, ez két felnőtt és két gyerek esetén 45 lejbe, illetve két felnőtt és 3–5 gyerek esetén 50 lejbe kerül.

Fotó: Haáz Vince

{A}