A helyi élelmiszer fogyasztására buzdítanak

Bíró Blanka 2019. június 19., 18:34

Több országgal partnerségben vett részt egy európai uniós projektben a sepsiszentgyörgyi székhelyű regionális Agrofood klaszter, amelynek keretében stratégiát dolgoztak ki a mezőgazdasági vállalkozások és élelmiszergyártók fejlesztésére.

A helyiben nincs tartósítószer. Ezért is megéri ezt választani. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A szerdai projektzárón Vajda Lajos az országos klaszterszövetség alelnöke elmondta, a projektben holland, dán, olasz, francia, spanyol és magyarországi klaszterek vettek részt. Romániát az Agrofood képviselte, melynek tanintézetek, önkormányzatok, intézmények mellett ötven élelmiszeripari vállalkozás tagja. Arra a következtetésre jutottak, hogy három területen is mentalitásváltásra, módosításokra van szükség, hogy a hagyományos, helyi élelmiszer teret hódíthasson.

  • Egyrészt a vállalkozók kell minél jobb minőségre törekedjenek, hogy a terméket ne csak azért vásárolják meg, mert helyi,
  • a fogyasztókban tudatosítani kell, hogy a helyben előállított élelmiszer egészségesebb,
  • a döntéshozóknál pedig azért kell lobbizni, hogy államilag támogatott kutatásokkal segítsék a termelőket.

Vajda Lajos elmondta:

Romániában mindössze négy, Európai Unióban is regisztrált hagyományos termék van, Székelyföldön pedig egy sincs,

holott a pityókás házikenyeret, a kürtőskalácsot, kolbászokat, sajtokat, tejtermékeket is be lehetne jegyeztetni.

A klaszteren belül két innovációs termékfejlesztés történt, egy helyi tejfeldolgozó cég a melléktermékként visszamaradt savóból egy bukaresti kutatóközponttal közösen állított elő üdítő-energiaitalt. Az előpataki borvíz palackozója pedig

gyógynövények és rostanyagok hozzáadásával gyárt gluténérzékenyek számára javallott gyógyvizet.

Manole Silviu az Agrofood klaszter elnöke kifejtette, a külföldi partnereknél azt tapasztalták, hogy a cégek kiválóságra törekednek, a minőség alapfeltétel, a fogyasztók elsősorban nem csak azért vásárolják a termékeket mert helyi.

{A}

Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője szerint,

külföldön a fogyasztók büszkék a helyi termékekre, tudatában vannak, hogy azok egészségesebbek, hiszen amit nagy távolságról szállítanak tele van tartósítószerrel.

Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője a szövetkezés, a termelők, feldolgozók közötti együttműködés kialakításának fontosságára hívta fel a figyelmet.