Lakótelepi felújítás Csíkszeredában – akadályokkal

Kovács Attila 2019. június 19., 21:37

Nehézkes a közlekedés a csíkszeredai Kalász lakótelepen, mert sok helyszínen földmunkát végez a felújítással megbízott cég. A burkolatok nagy része idén elkészül, a parkolókkal együtt – ígérte a kivitelező.

Fotó: Gábos Albin

Folyamatban van az alapozás, a különböző rétegrendek kialakítása, a talajmunkák a Kalász lakótelepen épülő új parkolókban, a tömbházak közötti útszakaszokon. Ezt láttuk a Hunyadi János utca felső részén, a Tető utca végén lévő bejáratnál, illetve több más helyszínen is.

A társasházak között a regionális ivóvíz- és szennyvízszolgáltató Harvíz Rt. alkalmazottait is láttuk, ők néhány leágazásnál az ivóvízhálózat még meglévő fémvezetékeit cserélik korszerűbbekre.

Elkészült a Székely Károly Szakközépiskola mögötti sportpálya új alapozása is. A Tető utcában viszont ajánlott az óvatosság, mert egyenetlen az útest az ásások miatt, és eső után sárban kell haladni – de autóval közlekedni csak itt lehet.

Fotó: Gábos Albin

Ásni kezdenek a lépcsőknél

Buzogány Károly, a felújítást végző ING Service Kft. igazgatója kérdésünkre azt mondta, az esővíz-elvezető rendszer legnagyobb része elkészült, egy szakasza még hiányzik, amely a rommá vált lépcsősor mellett húzódik majd. Ezért nemsokára ott is ásni kezdenek, a rendszer kiépítése után pedig ezt a területet felássák, és alapozás készül az új lépcsők számára.

A Kalász lakótelepi csapadékvíz-elvezető rendszer gerincvezetékének a meglévő hálózathoz való csatlakoztatását most a Márton Áron, Hunyadi János és Decemberi forradalom utcák kereszteződésében lévő körforgalom közelében kell elvégezni egy szakaszon, ezért ásták fel az utat, és van néhány napig félpályás lezárás.

Fotó: Gábos Albin

Az illetékes szerint noha nem várt akadályokkal is találkoztak munka közben – kábelek, gáz- és villanyvezetékek, amelyek elhelyezkedése miatt folyamatosan módosításokra volt szükség a tervekben is –, a földmunkával jól haladtak, ennek hetven százaléka elkészült, a Tető utca kivételével.

A parkolóknál javarészt tört kő van, a lakótelep felső részén már a burkolat kialakítását is elkezdték a szegélykövek lerakása után. Ez a következő időszakban minden parkolónál megtörténik.

A parkolók és ezek bejáróinak kialakítása idén befejeződik,

hogy télire használhatók legyenek, a Tető utca végleges burkolatának elkészítése viszont annak függvénye, hogy az elképzelt többszintes parkoló építése milyen munkálatokat tesz szükségessé – tudtuk meg.

Fotó: Gábos Albin

Parkolók a garázsok helyén

A Kalász lakótelepen új út- és járdaburkolatok készülnek, a Tető utcában a tervek szerint megmarad a kétirányú forgalom, az utca szélén parkolóhelyekkel. A kiviteli terv 492 új parkolóhely kialakítását írja elő, ugyanakkor teljesen felújítják a közvilágítási hálózatot. A leromlott állapotú lépcsősort is felújítják, ott pihenőket alakítanak ki és padokat helyeznek el.

A tervben négy játszótér és egy sportpálya korszerűsítése is szerepel.

Az elképzelt háromszintes parkoló nem része a felújításnak, ez külön beruházásként készülhet el.

Fotó: Gábos Albin

{A}