Angliából igazolt svéd csatárt a GYHK

Gergely Imre 2019. június 19., 16:08

Andreas Valdix a Gyergyói Hoki Klub 2019–2020-as keretének ötödik légiósa. A gyergyószentmiklósi jégkorongcsapat bejelentette a 35 éves svéd csatár szerződtetését.

Andreas Valdix a GYHK ötödik légiósa. Fotó: Facebook/Elite Ice Hockey League

Eddigi pályafutásának statisztikáiból következtetve Valdix valóban komoly erősítésnek számít. Az Allsvenskanban, vagyis a svédországi második vonalban szereplő csapatokban töltötte a legtöbb időt, 390 meccsen 189 pontot termelve.

Megfordult a svéd elit több csapatánál, később az EBEL-ben 99 találkozón 48 pontig jutott, az utóbbi három szezon alatt pedig a brit bajnokságban játszott, ahol bajnok lett a Sheffield Steelers színeiben. Szintén a Steelers-szel a Kontinentális Kupa négyes döntőjébe jutott, ahol harmadikok lettek.

Az elmúlt évben a Milton Keynes Lightning csapatában játszott 57 meccsén 46 pontot gyűjtött.

A GYHK, hogy érzékeltesse új játékosának képességeit, összehasonlította eredményességét az eddigi gólkirályuk Pavel Vorobjev statisztikáival. Ennek az adott alapot, hogy a 2016–2017-es és a 2017–2018-as szezonokban mindketten a brit ligában játszottak.

{A}

Kiderült, nagyon hasonló a két játékos teljesítménye: Andreas Valdix ezalatt 96 mérkőzésen lépett pályára és 86 pont a termése, míg Pavel Vorobjev 86 meccsen 82 pontig jutott.

A GYHK tehát már öt légióssal várhatja a következő szezont, miután Pavel Vorobjev, Igor Bobcek és két napja Dmitrij Pesztunov is meghosszabbította a szerződését. Két új és ponterős csatárral erősítettek Jereme Tendler és Andreas Valdix leigazolásával.

Hamarosan újabb erősítéseket is bejelentenek majd – tudtuk meg. A légiósok július végén csatlakoznak a kerethez, amikor a csapat Érden elkezdi a jeges felkészülést.