Aranyra váltanák a bronzot a birkózók

Zátyi Tibor 2019. június 20., 10:00

Mozgalmas nyár előtt áll a Székelyudvarhelyi Fások SK felnőtt birkózócsapata. Június végén Kolozsváron lépnek szőnyegre, júliusban az egyéni országos döntő következik, majd szeptember elején az országos csapatbajnokságon kell bizonyítaniuk.

Első bajnoki címére pályázik a Fások SK Fotó: Fások SK

A Kolozsvári Universitatea Sport Klub idén ünnepli megalakulásának századik évfordulóját, ez alkalomból több sportágban is rangos versenyt rendeznek. A birkózóknál két csapatot hívtak meg, a Fások SK-t és Marosvásárhelyi VSK-t. Családias hangulatban fog zajlani a június végén rendezendő torna, hiszen a házigazda U csapatában több olyan sportoló is van, aki Székelyudvarhelyen sajátította el a birkózás alapjait.

{A}

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy meghívtak. Bár valahol elvárható volt, mivel évtizedek óta a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklub és a Fások SK tápálja az U felnőtt csapatát, hiszen akik tőlünk egyetemre mentek Kolozsvárra, azok az U csapatában folytatták sportolói karrierjüket. Nagyon jó partneri viszonyt ápolunk velük” – mondta Ambrus Sándor, a Fások SK elnöke.

Július 18–21. között Resicabányán rendezik a felnőtt egyéni országos bajnokságot, amin a Fások SK öt sportolóval, két junior és három felnőtt birkózóval vesz majd részt.

A legnagyobb feladat pedig szeptember elején következik: az országos csapatbajnokság, ahol idén a Fások a Marosvásárhelyi VSK-val közös csapatot indít.

„Nem titkolt szándékunk, hogy ezzel az együttműködéssel végre megszerezzük a régóta áhított bajnoki címet. Valószínűleg egy-két súlykategóriában légióst igazolunk, mindent megteszünk az aranyéremért. A közös csapat többletköltséggel jár, viszont így nagyobb esély van arra, hogy a dobogó legfelső fokára állhassunk.

A döntőnek még nincs meg a helyszíne, így megpályázzuk, hogy vagy Marosvásárhelyen, vagy Székelyudvarhelyen rendezzük”

– folytatta az elnök.

Az országos bajnokság válogatóversenyét május közepén rendezték Kolozsváron, itt hat csapat harcolta ki a szereplést a végső megmérettetésen, így biztosan izgalmas verseny vár majd az együttesekre.

A 2014-ben újraalakult Fások SK eddig négy alkalommal állhatott fel a dobogóra, 2017-ben ezüstérmes volt, míg 2014-ben, 2015-ben és tavaly harmadik helyen végzett.

A Bodrogi Csaba edző irányította nagyifjúságiaknál (18–20 évesek) a Fások SK közös csapatot indít a Marosvásárhelyi Iskolás Sportklubbal, és itt is az a cél, hogy bajnoki címmel zárják majd a novemberben esedékes tornát.

Bemutatkoztak a kicsik

A Fások SK legkisebb birkózói is túl vannak életük első versenyén, múlt hét végén Marosvásárhelyen szerepeltek egy barátságos tornán. „Tavaly az ISK-val közösen iskolakezdéskor indítottuk el a csoportot, amely harmincöt, 2008 és 2012 között született gyerekből áll.

Fotó: Fások SK

Eltelt lassan nyolc hónap, így eljött az idő, hogy megtapasztalják, milyen érzés versenykörülmények között szőnyegre lépni. Barátságos, játékos torna volt, nem számított, ki nyer vagy veszít, az volt a legfontosabb, hogy kezdjen kialakulni náluk a versenyszellem. Reményeink szerint ezzel a csoporttal megalapozzuk az utánpótlásunkat, amely rövid időn belül termelni fogja az eredményeket is” – mondta László Szabolcs, a fiatalok edzője.

A vásárhelyi versenyen szereplő fiatalok: Puskás Balázs, Forró Bartha Levente, Harkó Előd, Sándor Szabolcs, Péter Pál, Papp Balázs, Magyari Zalán, Magyari Ákos, Imre Gergő, Szilágyi Róbert, Lőrincz Zsolt, Kalapács István, Bíró Botond, Ilyés Botond, Jakab Zsolt, Szisze Örs, Fazakas Örs, Derzsi Balázs, Péter Balázs, Kincses Előd.