Románia hamarosan a schengeni övezet tagja lesz?

Székelyhon 2019. június 19., 12:17

Románia hamarosan a schengeni övezet tagja lesz, mivel az ország majdnem minden vállalását teljesítette – jelentette ki szerdán Bukarestben Dimitris Avramopoulos, az Európai Bizottság migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztosa.

Képünk illusztráció

„Bár nem része a szerdai tárgyalásnak, szeretnék üzenetet küldeni a román barátainknak, hogy Románia hamarosan tagja lesz a schengeni övezetnek. Minthogy én vagyok e terület politikai felelőse, szorosan együttműködtem a román hatóságokkal. Románia majdnem minden vállalását teljesítette, így nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy megnyissuk az Unió kapuit a román állampolgárok előtt” – nyilatkozta az Európai Bizottság biztosa az uniós és amerikai igazságügy- és belügyminiszterek találkozója előtt, amelyre a bukaresti parlamentben kerül sor.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint

amikor az illetékest arról kérdezték, hogy mikor csatlakozik Románia a schengeni övezethez, azt válaszolta, hogy még mindig vannak megoldandó technikai és gyakorlati kérdések.

{A}

„Nem vagyunk nagyon messze ettől a dátumtól. Vannak bizonyos problémák, különösen technikai jellegűek, de gyakorlatiak is. (...) Nagyon közel vagyunk, nem idő kérdése, hanem teljesíteni kell a többi részletet is. (...) Ugyanez vonatkozik Bulgáriára és Horvátországra is” – mondta Dimitris Avramopoulos. A biztos optimistának mutatkozott a tekintetben is, hogy

Romániát hamarosan felveszik az Egyesült Államokba való könnyebb beutazást lehetővé tevő Visa Waiver programba is.