Online is aláírható a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés

Székelyhon 2019. június 18., 18:33

Akárcsak a Minority Safepack esetében, a nemzeti régiók egyenlőségéért indított európai polgári kezdeményezést is alá lehet írni papíron és online.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A Székely Nemzeti Tanács által benyújtott kezdeményezést 2020. május 6-ig legalább hét ország egymillió állampolgárának kell támogatnia ahhoz, hogy az az Európai Bizottság asztalára kerüljön.  A Európai Bizottság május 7-én vette nyilvántartásba az SZNT kezdeményezését (Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért), amelyben

arra kérik a brüsszeli testületet, hogy biztosítson egyenlő lehetőségeket az uniós alapokhoz való hozzáférésre a fejlődés és a kulturális sokszínűség fenntartása érdekében.

Kelemen Hunor szövetségi elnök is aláírta az online támogató ívet – számolnak be az RMDSZ közleményében. Mint korábban rámutatott, az RMDSZ által elindított és a FUEN-nel együtt sikerre vitt Minority Safepack precedenst teremtett Európában, aminek köszönhetően ma minden eddiginél közelebb állunk ahhoz, hogy két olyan sikeres európai polgári kezdeményezésről beszéljünk, ami Erdélyből indult és az erdélyi magyar emberek problémáira kíván megoldást nyújtani. A kezdeményezést itt lehet online aláírni.

Aláírásgyűjtés Székelyudvarhelyen

Szerdán délután 6 órától Székelyudvarhelyen a Bethlen-negyedi parkban folytatja az aláírásgyűjtést a Székely Nemzeti Tanács: egymillió aláírás szükséges Európából, hogy az SZNT nemzeti régiók védelméért indított kezdeményezése sikeres legyen. A cél, hogy az Európai Unió kiemelt figyelemmel kezelje azokat a régiókat, amelyeket etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

{A}