Játék sebességhatárokkal a csíkszeredai Olt-hídon

Kovács Attila 2019. június 19., 09:11

Annyira valószerűtlennek tűnt a 10 kilométer/órás sebességhatár a Csíkszereda nyugati kijáratánál épült Olt-hídon, hogy valakik átfestették. Ettől viszont a korlátozás érvényben marad, igaz, nem tartják be.

Sebességkorlátozást jelző táblák az Olt-hídon. Nem a valós számokat mutatják Fotó: Gábos Albin

Óránként 10 kilométer/órás „sebességgel” haladni még kerékpárral sem gyorsaság, autóval pedig kifejezetten lassú, olyan, mintha gyalogosok után araszolna az autóvezető. A Csíkszeredát Szentegyházával összekötő 13A jelzésű országúton, a város nyugati kijárata közelében az Olton épült hídon kellene így átjutni az összes gépjárműnek, ha a sofőrök betartanák a táblák által jelzett sebességhatárt. Igen megviselt állapotban van az építmény, egy korábbi szakértői vizsgálat eredményei alapján volt szükség erre a lépésre.

Így próbálják megelőzni a híd további rongálódását,

csökkentve a gépjárművek keltette rezgést, mivel a szükséges felújításhoz egyelőre hiányzik a pénz.

Átfestették a táblákat

Annyira abszurdnak tűnt ez a korlátozás, hogy szinte senki nem vette komolyan, annál is inkább, mert

a táblák korábban 40 kilométeres sebességhatárt jeleztek, és ezeket alakították át úgy, hogy a 4-est 1-esre módosították.

Időközben valakik úgy gondolták, vissza kellene térni az eredeti állapotokhoz, és az 1-est ismét 4-esre módosították. Valószínűleg egy festékszórót használtak ehhez, és az is látszik, hogy sietve történt, mert a módosítás elnagyolt, nem szabályos. A tréfa viszont csak zavarkeltésre jó, mert

hivatalosan továbbra is a 10 kilométer/órás sebességhatár érvényes

– tudtuk meg Cătălin Romanescutól. A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) Hargita megyei kirendeltségének igazgatója szerint a sebességkorlátozást jelző táblákat ki fogják cserélni, mihelyt útjelző táblák cseréjére, újak kihelyezésére pénzt kapnak.

Fotó: Gábos Albin

Nincs pénz az újjáépítésre

A híd tönkrement védőkorlátja egyik oldalon a járda szerepét is betöltő beton tartóelemekkel együtt 2014-ben szakadt le és esett a folyóba, a másik oldalon pedig tavalyelőtt egy balesetezett autó szakította át a védőkorlátot. A híd tartógerendái közé rendszeresen szivárog a víz, télen a só, ez pedig az évek során jelentős károsodást okozott a szerkezetben. A CNAIR sajtóosztálya korábban azt közölte, hogy

mintegy 11 millió lejbe kerülne a korszerűsítés vagy újjáépítés,

erről megvalósíthatósági tanulmány is készült, a költségeket pedig külföldi pályázati támogatásból biztosítanák.

{A}