A keddet sem ússzuk meg viharok nélkül

Székelyhon 2019. június 18., 13:38

Légköri instabilitásra, felhőszakadásra, jégesőre és viharokra vonatkozó elsőfokú riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 39 megyéjére és Bukarestre. A sárga jelzésű figyelmeztetés 12 és 23 óra között érvényes.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A meteorológusok szerint a jelzett időszakban az ország egész területén

villámlásoktól kísért felhőszakadásokra kell számítani, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat.

A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25, helyenként a 40-60 litert négyzetméterenként – szemlézi az előrejelzést az Agerpres.

{A}

Ezt követően kedden 23 órától szerdán 10 óráig az ország 16 déli és keleti megyéjében nagy területeken lehet felhőszakadásokra, villámlásra, viharos szélre, jégesőre számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25, helyenként az 50 litert négyzetméterenként.

Ugyanakkor az ország nagy részére fokozott légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben június 20-án 23 óráig.

Ebben az időszakban villámlásoktól kísért felhőszakadásokra lehet számítani, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 15-25, helyenként a 35-40 litert négyzetméterenként.

A keddi nap folyamán ugyanakkor az ország déli és keleti részében kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet.