Megéri jelentkezni a friss végzősöknek a munkanélküli nyilvántartásba

Bíró Blanka 2019. június 18., 14:52

Érdemes a frissen végzett diákoknak és egyetemistáknak jelentkezni a Munkaerő Elhelyezési Ügynökség (AJOFM) nyilvántartásába, mert nemcsak a havi 250 lejes munkanélküli segélyt kapják meg, hanem az egészségbiztosított státust is.

Fotó: Kristó Róbert

Kelemen Tibor, a Kovászna megyei Munkaerő Elhelyezési Ügynökség igazgatója felhívta a figyelmet, hogy a vonatkozó törvény értelmében a végzősök a tanulmányaik befejezése után hatvan napig kérhetik a felvételüket a rendszerbe, ez a középiskolások esetében július 30-án jár le. A szakiskolát végzettek esetében a szakmai gyakorlat befejezése után, a pótvizsgára maradt diákok esetében pedig sikeres évzárást követően számolják a hatvan napot. Az egyetemisták pedig a különböző felsőfokú tanintézmények évzárójától függően kell betartsák a határidőt.

Az igazgató rámutatott,

a munkanélküliségi nyilvántartásba-vételhez nincs szükség érettségi oklevélre, vagy más diplomára, csak a tanulmányok befejezését igazoló dokumentumot kell felmutatni.

{A}

Ha időben regisztrálnak, legtöbb hat hónapig jogosultak a havi 250 lejes munkanélküli segélyre, ennek folyósítását megszakítják, ha a pályakezdő munkát talál, vagy bejutott egyetemre, főiskolára. Kelemen Tibor szerint

a nyilvántartásba vétel egyik legnagyobb előnye az ezzel járó egészségbiztosítás, hiszen amint a fiatalok kikerülnek az iskolapadból, megszűnik a biztosított státusuk, és nem fedezett az egészségügyi ellátásuk.

A másik előny, hogy ha regisztrálnak, és ettől számítva szintén hatvan napon belül találnak munkahelyet, jogosultak az 1500 lejes foglalkoztatási támogatásra. Az összeget két részletben kapják meg, az első felét, amikor munkába állnak, a másik felét egy év lejárta után, ha addig megtartják az állást. A munkaadók számára is ösztönző, ha nyilvántartásban szereplő pályakezdőket alkalmaznak, mert ha az ügynökség kerete lehetővé teszi, igényelhetik egy évig a havi 2250 lejes foglalkoztatási támogatást.

Kovászna megyében idén több mint ezer diák fejezte be a tanulmányait. A tapasztalatok szerint nem jelentkeznek be mindannyian a munkanélküli nyilvántartásba, mert egy részük rögtön munkát talál, akik pedig egyetemre készülnek, nem tartják fontosnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.