Udvarhelyen, Vásárhelyen már lehet strandolni, Csíkban még nem

Kovács Eszter 2019. június 19., 21:36

Az évszakhoz képest hűvös, csapadékos kora nyári időjárás miatt Székelyföld-szerte csupán az elmúlt napokban nyitottak meg a strandok. A csíkszeredaiaknak azonban még mindig várniuk kell a fürdőzésre: leghamarabb ezen a hétvégén nyit a zsögödi strand.

Üres medence Csíkszeredában. Idén sem töltik fel Fotó: Pinti Attila

Nem történt kedvező változás, így idén is csak a zsögödi strand medencéiben mártózhatnak meg a csíkszeredaiak, a város másik két fürdőzőhelye, a Szeredai fürdő és a Jégpálya lakótelepi strand továbbra is zárva marad. A közelben lévő csíkszentkirályi Borsáros-fürdőt és a csíkdánfalvi Dugás-fürdőt azonban hamarosan megnyitják.

Az időjárástól függ

Karácson Szilárd, a zsögödi fürdő egyik működtetője megkeresésünkre elmondta, a héten láttak hozzá a medencék felújításához, és még további karbantartási munkálatokat is el kell végezniük a nyitás előtt. Hozzátette, az esőzések miatt nem tudtak korábban dolgozni, de most már jól haladnak, így

ha az időjárás kedvezően alakul, pénteken megnyitják a fürdőt.

A jegyek és bérletek ára nem módosul, előbbiek a tavalyi értékekhez hasonlóan ebben az idényben is 10 lejbe kerülnek a felnőtteknek, 7 lejbe a gyermekeknek és a nyugdíjasoknak, illetve ingyenesek a fogyatékkal élőknek. A bérlet ára 30 alkalomra továbbra is 200 lej lesz, a tenisz- és röplabdapályák használatáért pedig nem kérnek felárat. A fürdő 8 és 20 óra között tart majd nyitva.

Fotó: Pinti Attila

A város másik két fürdőzőhelyét, a Szeredai fürdőt és a Jégpálya lakótelepi strandot azonban idén sem használhatják a fürdőzni vágyók – tudtuk meg Füleki Zoltán csíkszeredai alpolgármestertől. A városháza tulajdonában lévő strandok felújítását már évek óta tervezik, a Szeredai fürdő esetében pedig le is adtak egy erre vonatkozó pályázatot. Igaz, ez nem kimondottan strandfelújításra, hanem egy sportolásra is alkalmas szabadidőpark kialakítására vonatkozik.

A tervezett átalakítás során a jelenlegi strandon fel kell számolni a több évtizede nem használt olimpiai méretű medencét és a szomszédságában lévő sekély vizűt. Az elképzelt változás azonban a strand felújításának tervét nem érinti hátrányosan, mert a sportolásra, kikapcsolódásra alkalmas szabadidőpark a későbbiekben a strandot kiszolgáló felület lehet, napozó- vagy pihenőhelyként.

Fotó: Pinti Attila

A vidéki strandokat sem nyitották még meg Csíkszéken.

Csíkszentkirályon a Borsáros-fürdő szabadtéri medencéinél jelenleg javítási, karbantartási munkálatokat végeznek, és várhatóan június 24-én nyitnak – számolt be megkeresésünkre Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere. Arra is kitért, hogy a belépőket a tavalyival megegyező áron lehet megvásárolni: a fedett fürdőket 10 lejért, a szabadtéri medencéket pedig felnőtteknek 5, gyermekeknek 3 lejes áron lehet igénybe venni, 12 és 20 óra között.

Bőjte Csongor Ernő, Csíkdánfalva polgármestere is arról számolt be, hogy „amint az idő engedi”, megnyitják a Dugás-fürdői strandot, egyéb részletekkel azonban egyelőre nem tudott szolgálni.

A nagy melegben jól jön a hűsölés. Az udvarhelyi városi strand már kinyitott Fotó: Veres Nándor

Jól nyitott a városi strand

Az udvarhelyszéki magánlétesítmények után néhány nappal, szombaton nyitott meg a székelyudvarhelyi városi strand: a hőségnek köszönhetően sikeres volt a nyitási hétvége.

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala Facebook-oldalán tette közzé a felhívást, hogy gondnokot keresnek a városi strandra, mint azonban kiderült, ennek semmi köze nincs ahhoz, hogy csupán az elmúlt hétvégén nyitott meg a létesítmény.

Fotó: Veres Nándor

„Van elegendő humán erőforrás a strandon, de a nagyobb tisztaság és a rend érdekében a hivatal jónak látja még egy alkalmazott foglalkoztatását erre a szezonra” – mondta el kérdésünkre Zörgő Noémi hivatali sajtószóvivő. Ezt leszámítva,

a városi strandon egyelőre nem történt nagyobb beruházás vagy újítás.

Öt év alatti gyermekeknek ebben a szezonban is díjmentes lesz a belépés. A strand naponta 8 és 21 óra között tart nyitva: 8 és 19 óra között kiskorúaknak és nyugdíjasoknak 10 lej, felnőtteknek 15 lej, 16 és 19 óra között kiskorúaknak és nyugdíjasoknak 6 lej, felnőtteknek pedig 10 lej lesz a belépő, az esti úszás (19 és 21 óra között) kiskorúaknak és nyugdíjasoknak 6 lejbe, felnőtteknek pedig 10 lejbe kerül majd. A szejkefürdői termálstrandot és gyógyfürdőt idén sem nyitják még meg.

Részlegesen használhatók a Víkendtelep medencéi. Még dolgoznak a felújításokkal Fotó: Haáz Vince

Építőtelephez hasonlít

A közkedvelt marosvásárhelyi Víkendtelep egyelőre építőtelephez hasonlít, pedig hivatalosan már május elején megnyitották. A medencébe vezető lépcsőket most csempézik, más medencéket még csak most festenek újra, sepregetnek és tüsténkednek. Ez persze nem zavarja azokat, akik a gyönyörű napsütést kihasználva napoznak, fürdenek. A közbeszerzés miatt későn fogtak hozzá a medencék felújításához és az új, óriáscsúszdák beszerzéséhez, beszereléséhez.

Fotó: Haáz Vince

Ioan Cărcu, a létesítmény igazgatója korábban lapunknak elmondta: az esős, viharos idő miatt nem lehetett a tervezett ütemben haladni a munkálatokkal. De

sikerült rendbe tenni két gyerekmedencét, és azokat már feltöltötték, használni is lehet. Feltöltötték továbbá a nagy, 1,80 méter mély úszómedencét is.

Fotó: Haáz Vince

„Folytatjuk a többi medence rendbetételét és felújítását, átalakítását. Jelenlegi számításaink szerint július első hétvégéjére minden medence tele lesz tiszta vízzel, és azután lehet majd használni. Addig

ingyenes a belépés is, hiszen senkitől nem akarunk jegyet kérni, amíg nem tud mindent használni”

– hangsúlyozta. Az már biztos, hogy a beígért nagy csúszdák akkor sem lesznek még készen, mivel azok beszerelését augusztusra ígérték az illetékesek. Ez azt jelenti, hogy némiképp egész nyáron dolgozni fognak a munkások a Víkendtelepen. Ami a jegyárakat illeti, a felnőttek egész nap 6 lejért, a gyerekek pedig 3 lejért pancsolhatnak, napozhatnak. A három évnél kisebbeknek és a mozgássérülteknek ingyenes a belépés.

{A}