Tíz napig még lehet műemlék épületek felújítására pályázni Hargita megyében

Gergely Imre 2019. június 17., 20:50

Még tíz napig, június 28-áig pályázhatnak támogatásért a Hargita megyében található műemlék épületek tulajdonosai, akik ingatlanjaik restaurálását tervezik.

Más előírások, más szabályok érvényesek a műemlék épületek felújításánál. Ebben segítenek valamicskét. Archív Fotó: Gecse Noémi

Az A vagy B kategóriájú műemlékként nyilvántartott épületek tulajdonosainak nincs könnyű dolguk akkor, amikor felújításra van szükség, hiszen a műemlékvédelmi előírások miatt nehezebb a szükséges tervek elkészítése, engedélyek beszerzése és a kivitelezés is. Emiatt pedig jóval költségesebb is egy ilyen munkálat, mint ha egy közönséges ház felújításáról lenne szó. Hargita Megye Tanácsa ebben igyekszik segítséget nyújtani.

A tavalyi 600 ezer lejes keretösszeghez képest idén 800 ezer lej jut ilyen célokra. 

Pályázhatnak egyházi intézmények, jogi személyek, de magánemberek is – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Barti Tihamér, a megyei önkormányzat alelnöke.

Támogatást szerezhetnek a tervekhez szükséges előtanulmányok készítésére, a tervezésre, de a szakhatóságok által jóváhagyott javítások kivitelezésére is.

Amellett, hogy a pályázónak telekkönyvi bizonylattal kell igazolnia, hogy az ő tulajdonában van az adott ingatlan, fontos kikötés, hogy

a felújítandó épület vagy épületrész nem használható kereskedelmi célokra.

Azaz ha egy ház földszintjén üzletek működnek, akkor ezekre a felületekre nem lehet támogatást kérni. Azonban az emeleti rész vagy a tető felújítása már lehetséges a pályázat révén.

Barti mindenképpen arra ösztönzi az érintetteket, hogy pályázzanak.

Arra is van lehetőség, hogy egy tulajdonos

egy évben megpályázza az előtanulmányhoz szükséges összeget, a következő évben a tervezéshez szükséges forrást, a harmadikban pedig egy épületrész felújítását, és így apránként újulhat meg az adott ingatlan.  

Mint Barti közölte, Hargita megyében nincs annyi több millió euró értékű műemlék épület, mint Erdély más részein, de büszkéknek kell lennünk arra, amit elődeink létrehoztak, és ezeket az épületeket meg kell mutatnunk, hiszen az identitás megőrzése és a turizmus szempontjából nagyon fontosak.

A nagy értékű ingatlanok felújítását ugyan nem tudja fedezni a megyei önkormányzat, de támogatni tudja azon dokumentációk elkészítését, amelyekkel európai uniós forrásokat nyerhet el a tulajdonos. Templomok esetében már ilyen példa is van – hangzott el.