Megpróbálta Árus, de alapfokon úgy döntöttek, hogy nem számolják fel Tanasă egyesületét

Kovács Attila 2019. június 18., 09:10

Első fokon elutasította a bíróság Árus Zsolt civil jogvédő arra vonatkozó keresetét, hogy számolják fel a Dan Tanasă vezette, magyar szimbólumok elleni persorozatáról elhíresült egyesületet.

Árus Zsolt civil jogvédő szerint az ADEC jogszerűtlenül működik. Archív Fotó: Pinti Attila

Nem fenyegeti a felszámolás veszélye a Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC), amely sorozatos perek nyomán az elmúlt években nemcsak számos, középületre elhelyezett magyar nyelvű felirat, illetve székely és városzászló eltávolítását érte el, hanem polgármesterek megbírságolását is.

Árus Zsolt gyergyószentmiklósi civil jogvédő arra hivatkozva kérte a bíróságtól az ADEC felszámolását, hogy

szerinte jogszerűtlenül működik, mert nem teljesítette az egyesületekre és alapítványokra vonatkozó törvényes feltételeket.

Az egyesület nyilvános alapszabálya szerint ugyanis vezetőtanácsának mandátuma két év, ellenben 2014-es megalapítása óta nem választottak és nem jegyeztek be a bíróságon új vezetőtanácsot. A vonatkozó jogszabály szerint egy egyesület jogilag megszűnik, ha több mint egy éven keresztül nincs törvényesen megválasztott vezetősége, erről a bíróság dönt, bármilyen érdekelt fél kérésére – indokolt a perindításkor Árus Zsolt.

Egy másik ok a felszámolásra, ha az egyesület által követett cél nem egyezik meg azzal, amiért alakult, vagy ha célja, illetve tevékenysége tiltott vagy a közrendbe ütközik. A civil jogvédő úgy vélte, az egyesület a magyarokat gyalázza és zaklatja, holott megfogalmazott céljai Románia, a román kultúra, nyelv és hagyományok népszerűsítése, az alapvető emberi jogok védelme.

Valótlan indoklás

A keresetet tavaly decemberben Bukarest 3. kerületének bíróságán iktatták, és ott tartották a tárgyalásokat is. Pár napja, június 14-én hirdettek ítéletet, amely szerint a bíróság elutasította a keresetet, alaptalannak minősítve azt. Az elsőfokú ítélet ellen fellebbezés nyújtható be.

Kérdéses cél. Méltóságukért küzdenek, ha leszedetik a székely zászlót? Fotó: Haáz Vince

Kérdésünkre Árus Zsolt elmondta, aznapra beidézték a bíróságra meghallgatásra. Miután ismertette a bíró előtt az érveit, az ügyész azt mondta, el kell utasítani a keresetet, mert az egyesület 2017-ben meghosszabbította a vezetőtanács mandátumát, és Tanasă jogosan képviseli az ADEC-et. Ez Árus szerint nyilvánvalóan nem igaz, mert

az a jegyzőkönyv, amire hivatkoznak, nincs hitelesítve, nem nyújtották be a bíróságra, nincs bejegyezve a nyilvántartásba, ahogy ezt a törvény szabályozza.

Hozzátette, az ítélet indoklásának ismeretében dönt a fellebbezésről.

{A}

Az ADEC tisztázatlan jogi helyzetével érveltek több más esetben is az egyesület által beperelt székelyföldi elöljárók. Így azt is felhozták, hogy az egyesület esetében az igazságügyi minisztérium elektronikus nyilvántartásában nem szerepelnek a törvény által egyesületek, alapítványok számára előírt, bejegyzésre, alapító okiratra, alapszabályra vonatkozó bírósági döntések másolatai. Ezek a kifogások változó eredményeket hoztak a bírósági eljárások során.

A Borboly Csaba és a Hargita megyei önkormányzat elleni, pénzbírság megállapítására vonatkozó perben elfogadták, elutasítva az ADEC keresetét, de a Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesterre kirótt pénzbírság érvénytelenítése érdekében kezdeményezett perújrafelvétel során nem.