Szelfizhetünk a gólyafiókákkal

Simon Virág 2019. június 17., 10:16

Érdekes programba kapcsolódhatnak be már a vakáció első napjaiban a csíkszentsimoni és homoródszentpáli gyerekek, akiknek szülőfalujában kedden és szerdán gólyafiókákat gyűrűznek a Milvus Csoport szakemberei.

Fotó: Haáz Vince

A Milvus Csoport több éve jelölőgyűrűvel látja el az Erdély több településén fészkelő gólyafiókákat. Mint Szabó D. Zoltán ornitológustól megtudtuk, ma már olyan gyűrűket tudnak tenni a madarak lábára, amelyet egy jó távcsővel vagy fényképezőgéppel távolról is le lehet olvasni. Így tudják követni, hogy a madarak hol vannak, hova repülnek. Tudni kell, hogy a gólyák harmadik életévükre lesznek ivarérettek, s nem ritka, hogy addig kóborolnak, nem repülnek vissza fészkükbe.

{A}

A szakembertől megtudtuk, hogy Csíkszentsimonban negyven gólyafészek van, és Homoródszentpálon is eléri a harmincat a fészkek száma. Mindkét település körül füves, kaszálós élőhelyek vannak, amelyeket különösen szeretnek a gólyák. „Az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy a gólyák húzódnak fel a magasabbak fekvő, nedvesebb vidékekre, ezeken a helyeken állandóbb a táplálék. Ezzel is magyarázható, hogy az utóbbi húsz évben Csíkszentsimonban nagyon megugrott a gólyafészkek száma. Ott idén először gyűrűzünk, s nagyon várjuk. Ahol sok gólya van egy helységben, ott hatékonyan lehet egyszerre sok fiókát megjelölni”.

Fotó: Haáz Vince

Szabó D. Zoltán elmondta, hogy a

tavaly gyűrűztek első alkalommal Homoródszentpálon és az egyik gólyát Tanzániában, Kelet Afrikában látták. 

Mindkét helyen egész nap várják a gyerekeket, fiatalokat, helybélieket:

kedden reggel kilenc órától Csíkszentsimonban, szerdán pedig Homoródszentpálon lesznek a Milvus szakemberei.

Meg lehet nézni a gyűrűket, a gólyafiókákat, beszélgetni lehet a madarak szakértőivel és fényképeket is lehet készíteni a gólyákkal. A héten Maros megyében is lesz gólyagyűrűzés, de a pontos napot és helyszínt még nem lehet tudni. A gyűrűzés időpontját a Milvus csoport Facebook-oldalán közlik.

Fotó: Haáz Vince