A legjobb rendező lett Sebestyén Aba a POSZT-on, Cári Tibor az év zeneszerzője

Szász Cs. Emese 2019. június 16., 10:16

Sebestyén Aba lett a legjobb rendező a szombat este véget ért 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) díjátadóján. A marosvásárhelyi rendező ismét a marosvásárhelyi Székely Csaba egyik darabjával, a 10 című drámával jutott be a versenyprogramba, de ezúttal a Radnóti Miklós Színház képviseleté

Sebestyén Aba a POSZT-on Fotó: Facebook/POSZT

A június 6. és 15. között zajló Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), az egyik legnevesebb szakmai fórum és megmérettetés,

a POSZT versenyprogramja gyakorlatilag egy év magyar nyelvű színházi játszásának legjobb merítése.

A versenyprogramban idén tizennégy produkció kapott helyet, köztük a marosvásárhelyi páros munkája is, Sebestyén Aba ugyanis rendezőként, míg Székely Csaba íróként jegyzi a 10 című darabot, amely noha a budapesti Radnóti Színházban született, igazi erdélyi csapat munkája: a székelyudvarhelyi születési Cári Tibor a zeneszerző, a marosvásárhelyi Bartha József a díszlettervezője az előadásnak, míg a jelmezeket a Kolozsváron élő Jeremiás Bianca Imelda tervezte.

A POSZT díjátadóját szombat este a Kodály Központban tartották. A 10 című előadás négy díjat is elhozott a gáláról:

  • a legjobb rendezés díját idén Sebestyén Abának ítélték,
  • az előadás zenéjét jegyző Cári Tibor pedig a legjobb zeneszerző díját hozta el,
  • a színész zsűri szerint a legjobb női alakítás az előadás egyik főszerepét játszó Sodró Elizáé,
  • ugyanakkor közönségdíjas is lett az előadás.

{A}

„Nagy öröm ismét a szakma figyelmének középpontjában lenni, és ismét Székely Csabával dolgozni, akivel így közösen harmadik alkalommal kerültünk a POSZT programjába, 2012-ben a Bányavirág el is hozta a fődíjat Pécsről” – fogalmazott korábban a Székelyhon megkeresésére a rendező. Hozzátette, a Bánya-trilógiával híressé vált drámaíró, Székely Csaba legújabb, a Radnótiban bemutatott darabját a tízparancsolat ihlette.

A 10 tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy – akárcsak egy bűnügyi sorozatban –, fokozatosan bomlanak ki egymáshoz fűződő viszonyaik, lassan tárulnak fel egymás sorsát keresztező életútjaik.

A POSZT-on még egy erdélyi vonatkozású díj volt: a legjobb férfi mellékszereplő díját Erdei Gábor kapta, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadásban játszott szerepéért.