Vitézavatást tartottak Csíkszeredában

Iszlai Katalin 2019. június 15., 18:02

Ünnepélyes vitézavatást tartott Csíkszeredában az Erdélyi Vitézi Rend. A református templomban 13 személyt avattak vitézzé, közöttük a 93 éves csíkszentkirályi Benedek Ferencet, aki a második világháború időszakában orosz hadifogságba esett.

Fotó: Erdélyi Vitézi Rend

Minden évben más térségben tartja ünnepélyes vitézavatóját a Csíkszéket, Orbaiszéket és Sepsiszéket tömörítő Erdélyi Vitézi Rend. Idén előbbin volt a sor, így a rend Csíkszeredában szervezte meg az avatóünnepséget.

A helyi református templomban tartott rendezvényen a mintegy 300 tagú rend képviselői mellett a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület és a Gál Sándor Hagyományőrző Huszáregyesület is jelen volt.

{A}

Az eseményt egy ünnepélyes bevonulással nyitották meg, ezt szentmise követte, majd a huszárok közbenjárásával az előírásoknak megfelelően tartották meg a vitézzé avatást, a koronaőrök kíséretében jelen lévő Szent Korona hiteles másolata előtt.

Ezúttal 13 fővel bővült az Erdélyi Vitézi Rend,

egyiküket pedig külön kiemelték a szervezők.

A 93 éves csíkszentkirályi Benedek Ferenc azért részesült megkülönböztetett figyelemben, mert

ha valaki, akkor ő valóban megérdemelte, hogy vitézzé avassák.

Az idős férfi a második világháborúban szolgált, majd orosz hadifogságba esett.

Benedek Ferenc 1944-ben Kolozsváron kapott leventekatonai kiképzést, itt fogták el az oroszok október 9-én. Négy év alatt hat lágerben volt fogoly. 1948. június 24-én ért haza Csíkszentkirályra három év és nyolc hónap szovjet fogság után.

A szombati esemény az ünnepi istentiszteletet és vitézavatást követően díszebéddel ért véget.