Úzvölgyi temetőügy: Borboly Csabát is háromezer lejre büntette a csendőrség

Székelyhon 2019. június 15., 16:36

Háromezer lejes büntetést szabott ki a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség Borboly Csabára, Hargita Megye Tanácsának elnökére az úzvölgyi katonai temetőnél június 6-án szervezett élőlánc kapcsán.

Fotó: Hargita megye tanácsának sajtószolgálata

Háromezer lejre büntette a csendőrség Borboly Csabát. A bírságról szóló jegyzőkönyvet ajánlott levélben küldték az elöljárónak – tájékoztat közleményben a megyei önkormányzat sajtóirodája.

{A}

„Megérkezett a bukaresti parancs a Hargita Megyei Csendőrséghez: büntetni kell a magyarokat. Ajánlott levélben küldték el a jegyzőkönyvet, hogy biztosan célba érjen.

A román hatóságok sokadjára bizonyították be azt, hogy csak akkor járnak el gyorsan és határozottan, ha etnikai kisebbséggel szemben akarnak fellépni.

A dormánfalvi polgármester törvénytelenségei vagy az úzölgyi temetőben randalírozók ügyében nincs tudomásom semmilyen intézkedésről. A bírság ellen persze fellebbezni fogok, és tájékoztatni fogjuk a nemzetközi közvéleményt az etnikai alapon részrehajló román államról, mint ahogy tettük azt közösen, a három székelyföldi megye önkormányzatának vezetőiként a pápát elkísérő nyolcvan külföldi újságíró esetében is, akiket angol nyelvű kiadvánnyal tájékoztattunk a romániai magyarság jogsérelmeiről” – nyilatkozta a bírság kapcsán Borboly.

{K1}

Mint ismert, a héten

szintén háromezer lejre büntette meg Grüman Róbertet, Kovászna Megye Tanácsának alelnökét a Hargitai Megyei Csendőrfelügyelőség az úzvölgyi temetődúlást megelőző gyülekezés miatt.

Grüman elmondta: mindenképpen megfellebbezi a büntetést, hogy kiderüljön, pontosan milyen indokkal bírságolt a csendőrség.