Kisebbségi jogsértéseket dokumentáló honlapot indított a FUEN

Székelyhon 2019. június 15., 12:33

Az európai kisebbségekkel szembeni diszkriminációs eseteket, jogsértéseket dokumentáló, de a jó gyakorlatokat is felmutató online felületet indított az Euróapi Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN).

Képünk illusztráció Fotó: Bethlendi Tamás

„Hasonló jogsértésekről folyamatosan beszélünk szervezetünk kongresszusán és rendezvényein, de szükség volt egy olyan felületre, ahol egyszerre tudjuk bemutatni őket.

A Minority Monitor azonban több az ügyek felmutatásánál, hiszen kisebbségvédelmi szervezetek szakértői véleményezése kíséri a bemutatott eseteket, illetve ahol lehetséges, azt is megmutatjuk, hogy más államok és közösségek hogyan oldották meg sikeresen a hasonló problémáikat

– foglalta össze a kezdeményezés lényegét Vincze Loránt, a FUEN elnöke, aki felkérte a FUEN tagszervezeteit, csatlakozzanak a közös munkához, amelynek eredményeképpen hosszú távon egy európai szintű adatbázis jöhet létre.

Az első erdélyi eset, amelyet dokumentált a honlap, a korondi községháza felirat miatt kirótt büntetés esete, és hamarosan további ügyeket is bemutat

– olvasható a szerkesztőségünknek is elküldött dokumentumban.