Az összefogás és az egymásban való hit üzenetét közvetítették a világ felé

Iszlai Katalin 2019. június 14., 22:34

Három ünnepi eseménnyel nyitották meg a tusnádfürdői városnapi rendezvénysorozatot péntek délután: megerősítették a fürdőváros testvérvárosi kapcsolatát Jánoshalmával, együttműködési megállapodást kötöttek Fejér megyével, majd leleplezték azt a Barátság-emlékművet.

Fotó: Pinti Attila

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepli idén is a település várossá válásának ötvenegyedik évfordulóját Tusnádfürdő. A városnapok hivatalos megnyitóját péntek délután tartották a polgármesteri hivatalnál. Az ünnepélyen először Tusnádfürdő és a magyarországi Jánoshalma között húsz évvel korábban megkötött testvérvárosi kapcsolatot erősítették meg. Az évforduló kapcsán Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere a 20 évvel ezelőtt aláírt dokumentumból olvasott fel néhány gondolatot.

{A}

Mint ebből kiderült, az akkori megállapodást Jánoshalma korábbi polgármestere, Kiss György, aki a pénteki ünnepélyen is jelen volt, illetve Tusnádfürdő akkori polgármestere, Tóth Miklós írtak alá, aki azóta elhunyt. Albert Tibor arra kérte a jelenlévőket, egy perc néma csenddel emlékezzenek meg a néhai városvezetőről.

Fotó: Pinti Attila

A felolvasás után Albert Tibor arra is kitért, hogy azért tartja kimondottan fontosnak a testvérvárosi kapcsolatokat – amelyekből kiugróan sokkal büszkélkedhet Tusnádfürdő –, mivel jobb megismerésre, gyümölcsöző együttműködésekre ad lehetőséget, és a határon átívelő magyar-magyar kapcsolatok is erősödnek ezek által.

Fotó: Pinti Attila

Ezt követően Celler Zoltán jánoshalmi polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait.

A két település közötti barátság nemcsak szavakban, hanem tettekben is megvalósult az elmúlt két évtizedben. Azon dolgozunk, hogy ez így is maradjon, és ezt szeretnénk átadni az utánunk következőknek is, hogy ne csak múltunk, hanem közös jövőnk is legyen

– húzta alá a polgármester. A beszédeket követően felolvasták a testvérvárosi együttműködés újabb változatát, amelyet végül a két polgármester hitelesített aláírásával.

Fotó: Pinti Attila

A továbbiakban egy új együttműködési megállapodás megkötését ünnepelték a szintén magyarországi Fejér Megyei Önkormányzat és Tusnádfürdő között. Albert Tibor kiemelte: egy ilyen kis városnak nagy megtiszteltetést jelent, hogy egy megyei önkormányzat testvértelepülése lehet.

Fejér megyében közel 430 ezren élnek, 428 ezerrel többen, mint Tusnádfürdőn. Ez már azért is jó, mert ha minden évben a megye csak egyik településéről érkezik hozzánk egy autóbusznyi turista, máris fellendül a gazdaságunk

– jegyezte meg humorosan a polgármester, majd komolyra fordítva a szót hozzátette: szükségük van az anyaországi támogatásra, és a jelenlegi kormány segítségére, amely összmagyarságban gondolkodik.

Fotó: Pinti Attila

Szavaira reagálva Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Önkormányzat vezetője úgy fogalmazott: a testvérvárosi kapcsolat nemcsak két régió közeledését jelenti, hanem a nemzetegyesítő és nemzetépítő erőfeszítések egyik fontos állomása is egyben.

„Székelyföld, Erdély és az egész magyar nemzet szempontjából kiemelkedő jelentőségű tett, mi több, üzenetértéke is van. Az összefogás, az együttműködés, az egymásra utaltság és az egymásban való hit üzenetét közvetíti a világ felé. Azt, hogy bár határok választanak el bennünket egymástól, mi mégsem ismerünk határokat. Különösen akkor nem, ha magyarságunkról van szó, ha nemzeti, keresztény kultúránk, illetve gyermekeink és unokáink jövője a tét.

Hiszem, hogy Székelyföld ereje a magyarság ereje.

Az a hit, akarat és kitartás, amivel önök jelen vannak a világban, amivel ezer éves hagyományainkat, keresztény kultúránk értékeit életben tartják, minden magyar számára példaértékű. Az önök magatartása mindannyiunk számára zsinórmértéke a hazafiságnak” – hangsúlyozta Molnár Krisztián.

Fotó: Pinti Attila

A továbbiakban az új megállapodás szövegét is felolvasták, majd az elöljárók aláírásukkal hitelesítették a dokumentumot.

Az ünnepély folytatásaként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, illetve Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja üdvözölte a megkötött megállapodásokat, majd az egybegyűltek a tusnádfürdői temetőbe vonultak át, ahol Celler Zoltán jánoshalmi polgármester megkoszorúzta Tóth Miklós korábbi tusnádfürdői polgármester sírját.

Fotó: Pinti Attila

Végül az ünnepélyes megnyitó zárómozzanataként a Millenniumi Emlékparkban leleplezték azt a Barátság-emlékművet, amelyet Budapest XXI. kerülete, Csepel Önkormányzata adományozott a városnak.

Az emlékmű a két település összetartozását jelképezi,

hiszen mint Albert Tibor és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere felelevenítették, a barátságuk 2003-ig nyúlik vissza, azóta pedig testvérvárosi megállapodást is kötöttek. Az avató végén a Sárosi Tibor képzőművész alkotta emlékművet Bakcsy Gábor református lelkipásztor és Bilibók Géza katolikus plébános is megáldotta, majd egy közös ima után a székely himnusz eléneklésével zárult az esemény.

{P11}

További program

Szombaton 9 órakor szabadtéri főzőverseny kezdődik, délelőtt gyermekprogramok és bábszínházi előadás várja az érdeklődőket, este pedig Dombi Sándor, a The Crazy Plumbers és a Titán zenekar lép fel. Vasárnap délelőtt a 25 és 50 éves házasokat köszöntik, 16 órától néptáncelőadásokat lehet megtekinteni, este a Cloverfield, az Ego Sum és a One More Minute zenekar muzsikál, végül tűzijáték zárja a napot.