Alapfokon Gyergyószentmiklósé a Békás-szoros

Gergely Imre 2019. június 14., 20:08

Nagyon értékes területet nyert vissza Gyergyószentmiklós és Hargita megye a ploiești-i bíróság alapfokú döntése szerint. Az ítélet alapján a Békás-szoros Hargita megyéhez, és nem a moldvai szomszéd Neamț megyéhez tartozik, amely 1998 óta magáénak tekinti.

Az alapfokú döntés szerint a Békás-szoros „visszatért” Gyergyószentmiklóshoz Fotó: Horváth Ferenc/erdely-szep.hu

A ploiești-i bíróság csütörtökön mondta ki, hogy nem érvényes az a határmegállapításról szóló jegyzőkönyv, amelyet 1998-ban állítottak ki, és amelynek értelmében Neamți megye Gyergyószentmiklóshoz jóval közelebb hozhatta a megyehatárt jelző táblát.

A döntés megállapította, hogy a közigazgatási határ Gyergyószentmiklós és Békás-szoros község között, a 32-es kilométernél húzódik, ahogy az 2000/540-es kormányhatározat is kimondja.

Az alapfokú döntésről Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke videóbejegyzésben adott tájékoztatást.

Gyergyószentmiklós önkormányzata pénteken közleményben sorolta fel a tíz éve, 2009-ben az akkori polgármester által indított per fontosabb állomásait. Eszerint

  • a közigazgatási, jogorvoslati eljárás 2009. november 6-án indult a gyergyószentmiklósi bíróságon, és 2010. március 16-án, Gyergyószentmiklós önkormányzata felkérte Hargita Megye Tanácsát, hogy mint érintett fél, lépjen be a közigazgatási pereljárásba, ez 2010. május 25-én történt meg;
  • Almásmező (Bicaz-Chei) község a pereljárás tárgyalásának Hargita megyéből való elhelyezését kérte. Az eljárás így prahovai törvényszéken folytatódott;
  • 2012. április 17-én született ott egy döntés, amellyel elutasították Gyergyószentmiklós keresetét. A döntéssel szemben a város és Hargita Megye Tanácsa is fellebbezett, 2013. február 21-én pedig a Prahovai Táblabíróság jóváhagyta a fellebbezéseket, törölte a korábban hozott döntést, valamint elrendelte az ügy újratárgyalását.

Innen egészen mostanáig tartott az eljárás, amelyben Gyergyószentmiklós önkormányzatának és Hargita Megye Tanácsának jogi képviselői közösen képviselték álláspontjukat.

Mezei: nagy nyereség ez Gyergyószentmiklósnak

A 700 hektáros terület, a Békás-szoros visszaszerzése nem csak morális szempontból nagyon nagy jelentőségű, hanem hatalmas eredmény a város számára a turizmusban megnyíló lehetőségek és az ebből várható bevételek szempontjából is – válaszolta megkeresésünkre Mezei János, Gyergyószentmiklós korábbi polgármestere, aki a pert kezdeményezte. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez megerősíti a reményt arra, hogy minden akadályoztatás ellenére van lehetőség a határviták megnyugtató rendezésére, Székelyföld más részein, így az Úz-völgyében is.