Egy helyben toporog Ráduly Róberték ügye

Simon Virág 2019. június 15., 11:36

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) továbbra is részben titkosítottan küldte el az előzetesen kért adatokat, így pénteken délben sem történt előrelépés Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester ügyében.

Fotó: Haáz Vince

Idén júniusban ez már a második marosvásárhelyi tárgyalás, amelyet kitűztek a csíkszeredai elöljárók ügyében. A délelőttre meghirdetett ülés végül 12 óra 30 perckor kezdődött meg. Az utóbbi tárgyalásokhoz hasonlóan ez is rövid volt, hiszen a SRI részben titkosítva juttatta el a kért adatokat, ami azt jelenti, hogy elküldte ugyan, de azokat nem lehet megnézni, a per iratai közé betenni.

Ez alkalommal csupán a kért iratcsomó egy kis része, az átadási jegyzőkönyv volt olvasható, tanulmányozható, de továbbra is titkosított volt a többi része. Újból elhangzott, hogy azért szükséges a teljes titkosszolgálati iratcsomót látni, hogy kiderüljön, hogy a SRI csak az eszközöket biztosította vagy részt is vett a vádirat alapjául szolgáló bizonyítási eljárásban. Ez utóbbihoz ugyanis nincs joga.

A titkosítás alól feloldott iratokban más, az ügy szempontjából fontos adatok is lehetnek, éppen ezért fontos, hogy ezeket megkapják a védőügyvédek is.

{A}

Ráduly Róbert ügyvédje ez alkalommal már előre, írásban kérte, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy a SRI folytatta le a bizonyítási eljárást, akkor tekintsék semmisnek azt. Ez azt jelenti, hogy a hang- és videófelvételeket nem lehet bizonyítékként használni a két csíkszeredai elöljáró ellen indított perben. A bíró június 28-ára tűzte ki a következő tárgyalás napját.

Előzmények

Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét a 2015 áprilisában végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá kerültek, végül az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Ráduly Róbert Kálmánt háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. A pert a DNA kérésére 2016 márciusa óta a Maros Megyei Törvényszék tárgyalja, mert a vádhatóság fenntartásokat fogalmazott meg a Hargita Megyei Törvényszék bíráinak pártatlanságával kapcsolatban. Az elöljárók alaptalannak tartják és elutasítják az ellenük felhozott vádakat.