2500 lejes bírságot is kockáztat az a munkaadó, aki nem tartja be a kánikula idején érvényes előírásokat

Székelyhon 2019. június 14., 16:21

1500-tól 2500 lejig terjedő bírsággal büntethetők azok a munkáltatók, akik nem tartják be a kánikula idején az alkalmazottak védelmére vonatkozó előírásokat – hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a munkaügyi felügyelőség.

Büntetést kaphat az a munkaadó, aki nem veszi figyelembe a kánikula idejére vonatkozó előírásokat az alkalmazottai esetében. Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

„Tekintve, hogy Románia területén nyáron hangsúlyozottan kellemetlen lehet a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladhatja a kritikus 80-as küszöböt, a munkaügyi felügyelőség területi kirendeltségein keresztül ellenőrizni fogja a hőhullám idején az alkalmazottak munkaügyi védelme érdekében alkalmazandó intézkedések betartását.

A munkáltatók kötelesek biztosítani a minimális körülményeket alkalmazottaik egészségének megőrzése érdekében:

  • csökkenteni kell a fizikai tevékenység intenzitását és ritmusát,
  • biztosítani kell a megfelelő szellőztetést a munkahelyeken,
  • váltogatni kell a dinamikus és a statikus jellegű munkavégzést,
  • szüneteket kell beiktatni a fizikailag megerőltető munkavégzésbe, melyek idején a munkások az árnyékban pihennek,
  • biztosítani kell napi 2-4 liter ásványvizet minden dolgozónak, zuhanyzási lehetőséget, illetve a megfelelő munkavédelmi öltözetet és felszerelést

– áll az Agerpres által szemlézett közleményben.

{K1}

Mihail Adrian Oprescu munkaügyi főfelügyelő leszögezte,

a munkaügyi felügyelőség azokra a szakágakra figyel leginkább, ahol az alkalmazottaknak szabad ég alatt kell dolgozniuk, és megerőltető fizikai munkát kell végezniük.

Ilyen esetekben a munkáltató csökkentheti a napi munkaórák számát, vagy feloszthatja két részre a munkanapot.

„Azoknak a munkáltatóknak, akik ezt nem tudják biztosítani, más intézkedéseket kell hozniuk a szakszervezetekkel vagy az alkalmazottak képviselőivel közösen, hogy a munkások optimális, a munkavédelmi és munkaegészségügyi szabályok előírásainak megfelelő körülmények között dolgozhassanak” – jelentette ki Mihail Adrian Oprescu.