Titokban átnevezték a marosvásárhelyi orvosi egyetemet

Székelyhon 2019. június 14., 12:38

George Emil Palade nevét vette fel a marosvásárhelyi orvosi egyetem – számolt be a Főtér.ro a Zi-de-zi hírportál tudósítására hivatkozva. A névváltoztatást egy konferencián jelentette be az egyetem rektora, Leonard Azamfirei.

Fotó: Haáz Vince

„A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem három napja hivatalosan a neves román származású, orvosi Nobel-díjas amerikai tudós, George Emil Palade nevét viseli” – mondta el a konferencián a rektor.

2018. szeptember 20-ától a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hivatalos elnevezése Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem megnevezést lett, miután lezárult a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesítésének folyamata.

Akkor a rektor elmondta, hogy összetételében az egyetemnek 10 726 diákja, 35 alapképzési, 33 mesterképző és 7 doktori programja, valamint 1233 alkalmazottja van.

{A}

Mint ismert, a tanitézményben évek óta próbálják megakadályozni a különálló magyar kar létrehozását. A MOGYE szenátusa arról döntött a múlt év végén, hogy valamennyi tagozaton – tehát a magyaron és az angolon is – a román vizsgarendszer alapján kell levizsgáztatni a hallgatókat.

A magyar tagozat egyes tanárai egyebek között arra hivatkozva utasították el az egységes vizsgáztatást, hogy annak részleteiről két héttel a vizsgaidőszak előtt döntött az egyetem vezetése. Ezt követően eljárást indított az egyetem vezetősége a magyar professzorok ellen, akiket ki is hallgattak az ügyben.