Utalják a gázolajár-támogatást, de most még kevesen kapnak

Széchely István 2019. június 14., 11:09

A napokban megkapják a gazdák az első negyedévre igényelt gázolajár-támogatást. Mivel a juttatást az év elejétől március végéig elhasznált üzemanyag után folyósítják, kevesen kapnak támogatást, ugyanis abban az időszakban még kevés mezőgazdasági munkálat zajlik.

A kora tavasszal elvégzett mezőgazdasági munkákra kapják meg a gázolajár-támogatást a gazdák a napokban. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Megkezdte az első negyedévre járó gázolajár-támogatás kifizetését az igénylőknek az Országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – jelentette be közleményben az intézmény.

Hargita megyében valamivel több mint 87 gazda kap ilyen jellegű állami segítséget az év első három hónapjára

– tudtuk meg Haschi Andrástól, az APIA Hargita megyei vezetőjétől. Az említett igénylők csak az ötödét képezik annak a mintegy 500 kérelmezőnek, akik múlt év végén előzetes kérést adtak le az ez évi támogatásra. Ennek az az oka, hogy az első negyedévben, tehát január elejétől március végéig még viszonylag kevés munkálatra van szükség a mezőgazdasági szektorban.

„A januári, februári, márciusi időszakban jóformán ki sem veszik a traktort a csűrből” – fogalmazott Haschi András, aki szerint

a kedvezményezettek száma a második, harmadik negyedévi támogatások esetében lényegesen nagyobb lesz.

A gazdák az adott időszakban elhasznált üzemanyagszámlák alapján kaphatják meg a juttatást, amely idén az üzemanyag literenkénti árából 1,89 lejt fedez. A pénzeket nem a megyei kirendeltségektől, hanem Bukarestből utalják a gazdák számlájára, ezért pontosan nem tudja, milyen fázisban van a támogatások folyósítása, de legfeljebb napokon belül minden igénylő megkapja a juttatást – mondta el az APIA megyei vezetője.

Az Országos Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség országszerte 129,2 millió lejt utal ki közel 12 800 gazdának gázolajár-támogatásként az első negyedévre, ami összesen mintegy 68 millió liternyi gázolaj árát teszi ki. Ennek a mennyiségnek a legjelentősebb részét, több mint 61 millió liternyit a növénytermesztési szektorban használták fel a gazdák.

{A}