Műanyagmentes családi nap a Simén-kúriában

Szász Cs. Emese 2019. június 13., 16:43

A környezettudatosság és az igényes szórakozás ihlette a június 15-én bemutatkozó Műanyagmentes családi napot, amelyet Kelementelkén, a volt Simén-kúriában szervez a Petry borászat.

Műanyagmentes piknikkosár. Háttérben a kelementelki volt Simén-kúria Fotó: Petry Ágnes

Családi napot sem szerveztek még, de az, hogy műanyagmentesen tervezzék, igazi premier – tudjuk meg a Petry cégcsoport rendezvényszervezőjétől, Pápay Kamillától, aki egyik főszervezője a kelementelki családi napnak.

A környezettudatosság nem idegen tőlünk, az elhatározás, hogy műanyagmentes legyen a rendezvény, gyorsan megszületett, a kivitelezés már nem is olyan egyszerű

– mondta Pápay Kamilla, aki szerint a legapróbb részletekig újra kellett gondolni, hogy mit visznek ki, mit használnak. Természetesen a műanyagmentes nem azt jelenti, hogy semmi, de semmi műanyag nem lesz a rendezvényen, de

az egyszer használatos, eldobható műanyagokat kiszűrték.

Nem lesznek műanyag evőeszközök, egyszer használatos poharak, zacskók, amit lehet, inkább üvegben tárolnak, a szemeteszsákok könnyen lebomló vagy újrahasznosított termékek. „A jelszavunk az, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, s lehetőleg az se műanyag legyen” – magyarázta a Székelyhonnak a szervező.

{A}

A műanyagmentes jelszó nem csak a rendezvény szervezését, de a tematikáját is meghatározza, a legapróbbak szórakoztatásáról a Caritas Cseperedő programja, a nagyobbakéról a Creactivity egyesület gondoskodik – mindkét esetben szempont volt, hogy ne műanyagból készült tömegjátékokkal rukkoljanak elő, hanem fából készült, minőségi játékokat hozzanak és kreatív, ügyességi és különböző fejlesztő játékokkal szórakoztassák a gyerekeket.

Míg a gyerekek játszanak, a felnőttek különböző előadásokat hallgathatnak meg: az otthoni hulladékcsökkentés praktikáiról Balázs Panna fog beszélni. Egészséges táplálkozás a fogantatás pillanatától – ez a témája Nagy Bea dietetikusnak, míg Borbáth Annamária Illatos házi patika és babaápolás címmel tart előadást. Külön érdekesség a tematika jegyében, hogy

a résztvevők otthonról hozott piknikkosarakat nevezhetnek be egy versenybe, amelyen nem csak a kosár szépségét és kreativitását pontozzák majd, de azt is, hogy mennyire műanyagmentes.

Emellett éttermi kvízjátékon lehet tesztelni majd, hogy mennyire ismeri az ember az éttermi illemtan szabályait, lesz bor-sajt-sonka kóstoló, de borpincét is lehet látogatni, illetve annak történetéről hallani.

Este 7 órától a Libavonat ígér egy igazi családi koncertet méltó befejezéseként a családi napnak.