Előadók jelentkezését várják a VIBE Kolira

Szász Cs. Emese 2019. június 13., 14:48

Bár a VIBE Koli programja nagyjából összeállt már, a szervezők fiatal kutatók, oktatók, influencerek, közéleti szereplők számára hirdetnek pályázatot. Aki előadna a VIBE Fesztivál tudásfórumán – pont úgy, ahogy a közösségi média mém-sztárja, Tibi atya is – az máris jelentkezhet.

A milleniumi nemzedék lesz a fesztivál tudásfórumának tematikája Fotó: Forrás: VIBE Fesztivál

Az Open Koli pályázat nem új keletű dolog a VIBE Koli programjában, tavaly is hirdettek hasonlót, akkor három fiatalt választottak ki előadónak – tudtuk meg Borzási Saroltától a VIBE Koli programkoordinátorától. „A VIBE Koli programja nagyjából összeállt, de szeretnénk más tehetségeknek is teret biztosítani, olyanoknak, akiket talán nem tudunk a hálózatunkon keresztül elérni, ezért nyílt pályázatot is hirdetünk.

{A}

Június 20-áig várunk olyan fiatalokat, akik valamilyen innovatív vagy inspiratív előadást szeretnének bemutatni vagy egy történetet elmesélni

– mondta a Székelyhonnak Borzási Sarolta. Hozzátette: alapvetően a Koli idei témája a millenniumi nemzedék, a jelentkezőknek tematikában ehhez kell kapcsolódniuk, azt szeretnék, hogy aki jelentkezik, az a millenniumi nemzedékről beszéljen vagy ahhoz szóljon. „Tavaly fiatal kutatókat értünk el leginkább, olyanokat, akik például tudományos diákköri konferenciákon vettek részt, vagy hasonló versenyeken értek el szép eredményeket, de nyilván fesztiválközegben is megállják a helyüket” – ecsetelte a programkoordinátor, aki szerint a VIBE Kolit úgy tervezték, hogy

közös találkozópont, egyfajta beszélgető gócpont legyen, s mindenkit várnak, akit érdekel az erdélyi magyar millenniumi generáció jövője, kihívásai.

Fotó: Forrás: VIBE Fesztivál

A jelentkezők a tervezett előadásuk egy oldalas kivonatát és egy fél oldalas bemutatkozó szöveget kell elküldjenek a koli@vibefestival.ro címre június 20. éjfélig.

A VIBE Fesztivál tudásfórumának programja amúgy folyamatosan bővül. A VIBE Kolin felbukkanó témák között van az is, hogy meddig álmodhat egy nő, hol kezdődik az üvegplafon, mik a Facebook és a szólásszabadság összefüggései. Zágoni Balázstól és Bátori Annától megtudhatjuk, hogyan tud lépést tartani a filmművészeti képzés napjaink filmipari trendjeivel? Dezső Bence egy influencer életéről beszél majd. Rácz Béla-Gergely előadásából kiderül, vajon úton vagyunk-e a nyugati típusú jólét felé? Tonk Márton a Politikai Enciklopédiát ismerteti. Szász Levente, aki „Tíz verseny alatt a Föld körül” címmel bemutatja BBTE-s közgazdász hallgatók generációs harcát az esettanulmányokkal. Kassay Anna utazásélményeiről beszél majd.

A VIBE Koli húzóneve idén a közösségi média mém-sztárja, Tibi atya, akinek humoros, szarkasztikus bejegyzéseit sokan ismerik. A fiktív karakter mögötti mém- és blog-gyáros

a humbákföldi pap követői közösségéről beszél majd.

A millenniumi nemzedék írói is ott lesznek a Koliban: Kemény Zsófi, Kali Ágnes és Lupescu Kata. Kádár Magor arra keresi majd a választ, hogy miért (nem) fekszik a jelenlegi oktatás a millenárisoknak? Seer László arra a kérdésre keresi majd a választ, hogyan alakítja át életünket a jövőben a mesterséges intelligencia. Vitus-Bulbuk Emese pszichológus az új nemzedékek felnőtté válásáról, a millenniumiak családalapításáról beszél. Koltai Balázs előadásában az innovatív vállalkozásokról lesz szó. Az Amigos a gyerekekért alapítója, Fábián Sára pedig a társadalmi vállalkozásokról fog beszélni. Joós Andrea arra a kérdésre válaszol, amely leginkább foglalkoztatja a millenniumi nemzedéket: mennyire releváns manapság az, amit az iskolában tanulnak? Morcz Fruzsina, a Zeneipari Hivatal nevet viselő, zeneipari képzésekkel foglalkozó iskolától a szakma legújabb változásairól fog mesélni.

A tavalyi tapasztalat az volt, hogy előadásról előadásra kicserélődik a VIBE Koli közönsége Fotó: Forrás: VIBE Fesztivál

„Az idén is sikerült színes palettát összehozni, izgalmas előadásaink, beszélgetéseink lesznek. A tavalyi tapasztalat az volt, hogy előadásról előadásra kicserélődik a közönségünk, ami azt mutatja, hogy elég célorientáltan jönnek az emberek: megtetszik nekik valami vagy valaki a programban, és akkor eljönnek kimondottan arra az előadásra.

Idén is olyanokat hívunk, akik jó történetmesélők, tudnak érdekeset nyújtani a közönségnek

– summázott Borzási Sarolta programkoordinátor.