Ismét összefognak Gyergyószentmiklóson a patakmeder tisztaságáért

Gergely Imre 2019. június 13., 14:30

Újabb szakaszon tisztítják meg Gyergyószentmiklós folyóvizét, a Békényt. Szombat délutánra hívják az önkénteseket, akik vállalkoznak a takarításra.

Ilyen látvánnyal találkoztak az áprilisi akció résztvevői. Csak remélni lehet, hogy fennebb nem ennyire súlyos a helyzet Fotó: Pethő Melánia

A Jakab Antal tértől indul a medertakarítás, és a Pro Art Galéria melletti hídtól felfelé, a város felszegi része felé haladnak. Délután egy órakor lesz a gyülekező, akkor vehetik át az önkéntesek a helyi tűzoltóság által biztosított védőruhákat, kesztyűket, illetve a szemeteszsákokat. Amint azt a kezdeményező Horváth Gábor rádiós műsorvezető közölte, egy kilométeres szakasz megtisztítását tűzik most ki célul, azonban ez az önkéntesek számától függ: ha többen lesznek, akkor hosszabb távolságon is tisztává tudnák tenni a medret.

A szervező ugyanakkor abban bízik, hogy szombatig apad majd az utóbbi hetek esőzései miatt megáradt patak, és ezzel együtt csökken az erős sodrás is. Ha nem így lesz, akkor biztonsági okokból csak a partokon dolgoznak, a vízbe nem lesz ajánlatos belemenni.

A szombati akció idén már a második lesz, április végén mintegy hetven fő vett részt az első ilyen megmozdulásban. Akkor nagy mennyiségű szeméttől szabadult meg a Békény, de még sincs ok felhőtlen örömre. A meder megtisztított szakaszán újra megjelentek a beledobált hulladékok. Horváth Gábor szerint csak akkor lehet a munkájuknak eredménye, ha havonta, kéthavonta újabb ilyen megmozdulásokat szerveznek.

{A}