Ide mehet falu- vagy városnapozni a hétvégén

Székelyhon 2019. június 13., 20:05

Több csíki településen is ünnepelnek a hétvégén. Falunapok lesznek Csíkcsicsóban és Csíkszentmártonban, illetve városnapok Tusnádfürdőn.

A településünneoek elengedhetetlen programpontja a főzőverseny. Bele lehet kóstolni több településen is Fotó: Haáz Vince

Falunapok kezdődnek a hét második felében Csíkszentmártonban. Ennek részeként csütörtökön 19 órától Nagy József A határvédelem évszázadai Székelyföldön című könyvét mutatják be a könyvtárban. Pénteken szintén 19 órától Hegyi Anikó gyűjtéséből népművészeti kiállítás nyílik Csekefalván a 406. szám alatt, majd mezőgazdasági fórum következik a könyvtár tetőterében. Szombaton 7 órakor zenés ébresztőt fújnak a falu utcáin a helyi Poszogó Fúvószenekar tagjai,

11 órától főzőverseny lesz a barompiacon, 12-től traktoros ügyességi versenyt, majd sörivó versenyt, kötélhúzást is szerveznek, ezt tűzoltó bemutató követi.

Vasárnap déltől az idei Alcsíki Fúvóstalálkozón nyolc fúvószenekar vesz részt. A helyi szülők Rongy Elek a példakép című előadásukat mutatják be, fellép az Alcsíki Népi Zenekar, majd a Fusion zenekar koncertje zárja a napot.

{A}

Ünnepelnek Csíkcsicsóban

A Szent Antal tiszteletére tartott búcsú alkalmára szervezett Csíkcsicsói falunapokat idén június 14-16. között tartják. Az érdeklődőket különböző kulturális, sport és kulináris rendezvényekre várják a hétvégén. Az idei Csíkcsicsói Falunapok pénteken kezdődik, aznap ugyanis 13 órakor a Csaracsói Ifjúsági Központnál sporteszközöket adnak át.

Szombaton a focipályánál 10 órától startol a főzőverseny, és az utcák közötti futballmérkőzést. A színpadon a Fusion zenekar zenél 20 órától.

Vasárnap 7 órától ébresztő lesz a helyi fúvós zenekarral, búcsús szentmise pedig 13.30-tól kezdődik. A helyi kultúrotthonban 17 órától a színpadra lépnek a Vadvirág és a Virgoncok néptánccsoportok. A helyi általános iskola diákjainak fellépései következnek a néptánccsoportok közreműködésével Az én uram tudja mit csinál, valamint A csíksomlyói kegyszobor legendája címmel.

Állandó programok is lesznek, többek között arcfestés, kézműves-foglalkozás, és helyi termékek vására is. Vasárnap 23.50-kor tűzijátékkal zárulnak a falunapok.

Városnapok Tusnádfürdőn

Városnapokat tartanak péntektől vasárnapig Tusnádfürdőn, az ünnepélyes megnyitó csütörtökön 17 órakor lesz. Az alkalomból

a Budapesti XXI. kerület Csepel Önkormányzata Barátság-emlékművet adományozott a városnak, amelyet a Millenniumi Emlékparkban állítanak fel.

Este a Jazzpar Trió zenél, fellép Benedekffy Katalin opera-énekesnő, színművész, majd a Reflex Band együttes muzsikál az utcabálon.

Szombaton 9 órakor szabadtéri főzőverseny kezdődik, délelőtt gyermekprogramok és bábszínházi előadás várja az érdeklődőket, este pedig Dombi Sándor, a The Crazy Plumbers és a Titán zenekar lép fel.

Vasárnap délelőtt a 25 és 50 éves házasokat köszöntik, 16 órától néptáncelőadásokat lehet megtekinteni, este a Cloverfield, az Ego Sum és a One More Minute zenekar muzsikál, végül tűzijáték zárja a napot.