Háromezer lejes bírság Grüman Róbertnek az úzvölgyi gyülekezés miatt

Bíró Blanka 2019. június 12., 19:01

Háromezer lejre büntette meg Grüman Róbertet, Kovászna Megye Tanácsának alelnökét a Hargitai Megyei Csendőrfelügyelőség az úzvölgyi temetődúlást megelőző gyülekezés miatt. A jegyzőkönyvet szerdán kézbesítette a posta, a szöveg nehezen betűzhető.

Grüman Róbert maga sem érti miért őt büntették meg. Archív Fotó: Kocsis B. János

„Az én olvasatomban azért büntettek meg, mert a június 6-ai úzvölgyi gyülekezést nem jelentettem be 48 órával előtte a hatóságoknál” – mondta megkeresésünkre Grüman Róbert. Hozzátette,

mindenképpen megfellebbezi a büntetést, akkor kiderül, pontosan milyen indokkal bírságolt a csendőrség.

{A}

Kifejtette, valószínű őt tartják a gyülekezés szervezőjének. Grüman Róbert a Facebook-oldalán is közzétette a jegyzőkönyvet, ezt a megjegyzést fűzve hozzá: „Költői kérdés, ha az úzvölgyi temető a hatóságok szerint nem Hargita megyében van, akkor miért a Hargita Megyei Csendőrség állítja ki a büntetést?”

Fotó: Pinti Attila
Kovászna Megye Tanácsa korábban bejelentette, hogy a Székelyföldi Önkormányzati Tanács döntése értelmében június 6-án szimbolikus kihelyezett munkaülést tart az Úzvölgyében. Végül az ülésre nem került sor, a székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni, hogy felszenteljék az úzvölgyi katonatemetőben létrehozott román parcellát és emlékművet. Az összekapaszkodva imádkozó magyarokra rontottak rá a leitatott, feldühödött románok.

{K1}

{K2}