Történelmi meccsre készül a Gyergyói VSK

Gergely Imre 2019. június 12., 16:07

A mi feladatunk, hogy győzzünk, és ezzel adjunk feladatot azoknak, akik támogatni tudnak – így foglalta össze Puskás István, a Gyergyószentmiklósi Jövő elnöke a város labdarúgásának történetében különleges esemény, a 3. ligáért zajló osztályozó lényegét. 

Puskás István, Rokaly Attila, Tatár Előd, Berecz Norbert és Buslig Gyula, valamint az idén szerzett két trófea. Nem állnának meg itt

Történelmi lehetőség a gyergyószentmiklósi foci számára, hogy újra 3. ligás csapata lehet a városnak – így fogalmaztak a település két labdarúgóklubjának, a Jövőnek és a VSK-nak a vezetői közös sajtótájékoztatójukon.

Meg akarják mutatni, hogy Gyergyószentmiklós a labdarúgás szempontjából is létezik

– jelentették ki.

Puskás István, Rokaly Attila, Tatár Előd, Berecz Norbert és Buslig Gyula vezetők, valamint jelenlegi és egykori játékosok elsősorban a közönséghez szólnak, a szurkolókat várják minél nagyobb számban a lelátóra, de üzennek azoknak is, akiknek módjukban áll biztosítani a feltételeket a 3. ligás szerepléshez.

Egy hároméves munka eredménye, sikere lehet, ha a VSK csapata megnyeri a Sellenberki Viitorul elleni osztályozót.

A Jövő 2017-ben azzal a szándékkal nevezett be a megyei bajnokságba, hogy az általa nevelt 16–17 éves fiatalok lehetőséget kapjanak a fejlődésre a korosztályos bajnokságon túl is. Akkor öt-hat tapasztaltabb, idősebb hazai játékossal kiegészülve vágtak neki a sorozatnak, majd erősödött a keret, olyannyira, hogy a 2018–2019-es bajnokság célkitűzése már egyértelműen a megyei bajnoki cím megszerzése volt.

Közben kialakult az a felállás, hogy a Jövő az utánpótlás-nevelést tartja kézben, és az innen kinövő fiatalok léphetnek a VSK U18-as és felnőtt csapatába. Egymást kiegészítve dolgoznak. Ezt a közös munkát koronázná meg a 3. ligába való feljutás.

Gyergyószentmiklós csapata legutóbb 2001-ben szerepelt az akkori C ligában,

így a mostani fiatalok még nem is érezhették át, milyen kihívás lehet ez.

A feladat a győzelem

A csapat, a játékosok dolga az, hogy elvégezzék a maguk feladatát, túljussanak a Szeben megyei bajnokon, és feljussanak. Ezzel feladatot adnak azoknak, akiknek ehhez hozzá kell tenniük az anyagi hátteret. A városi önkormányzat mellett számítanak a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia támogatására is. Ennek elnökétől, Szondy Zoltántól ígéretet kaptak erre. Bíznak ebben, hiszen

a székelyföldi fociakadémiai rendszerben Gyergyószentmiklósnak is ugyanaz a szerep jut,

mint Székelyudvarhelynek vagy Kézdivásárhelynek.

Csíkszereda a második ligában képviseli a székely labdarúgást, és a csúcson az élvonalbeli Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK áll. A legjobbak a magasabb ligákban szereplő csapatokban szerepelhetnek, de biztosítva van a kisebb együttesek folyamatos utánpótlása is – ismertették. Bíznak abban is, hogy a feljutásnak köszönhetően komoly szponzorok is csatlakoznak majd a VSK támogatói köréhez. Úgy számolnak, évi 100 ezer euró szükséges a 3. ligás szerepléshez.

1969, 1979, 2019?

1969-ben jutott fel először gyergyószentmiklósi csapat a C ligába, 1979-ben a B-be. Most kerek évfordulós év van, a 2019-es hozhatja el az újabb nagy eredményt. Szombaton hazai pályán 

többgólos előnyt szeretnének szerezni a visszavágóra.

Jó hír, hogy számíthatnak Ilyés Róbert játékára is. De számítanak a közönségre, a szurkolásra, ami sikerre vezetheti a Gyergyói VSK-t.