Bezár és költözik a gyergyószentmiklósi múzeum

Gergely Imre 2019. június 12., 15:30

Pénteken délután öt óráig lesz még látogatható a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum, ezt követően legalább egy évig – sőt valószínűbb, hogy hosszabb ideig – zárva lesz az épület. Felújítás kezdődik, de addig is húszezer tárgyat kell elköltöztetni.

A 250 éves épületre ráfér az alapos felújítás és modernizálás Fotó: Gergely Imre

Közeleg a Tarisznyás Márton Múzeum régi, 1770 körül épített ingatlanjának felújítása. Emiatt kell költöznie az intézménynek, és emiatt nem lehetnek itt kiállítások. A múzeum azonban nem szűnik meg, csak egyelőre nem rendez kiállításokat – közölte Csergő Tibor igazgató.

A következő két hónap alatt a személyzet a közel húszezer tárgy megfelelő becsomagolásán és átköltöztetésén dolgozik. A helyi önkormányzat az intézmény számára átadott az egykori szülészet épületéből tizenhárom termet, amely megfelelő hely lesz a néprajzi, történeti, képzőművészeti és kőzettani gyűjtemények, illetve egyéb múzeumi tárgyak tárolására.

Ehhez azonban számos fejlesztésre lesz még szükség: mozgásérzékelők, riasztók és más biztonságtechnikai eszközök beszerelésére, de új polcrendszereket is ki kell alakítani. Fontos ez, hiszen a múzeum hosszú távra tervez itt; a raktárak továbbra is ezen a helyen maradnak, azután is, amikor majd visszaköltözhetnek a felújított otthonukba. Az igazgató elmondása szerint

a felújított múzeumépület összes felületét a kiállítások megrendezésére használnák, de egyelőre megjósolhatatlan, hogy ez mikor fog megtörténni.

Az önkormányzat harmadszor írta ki a felújítási munkálatokhoz a közbeszerzést, az első kettőre nem érkezett ajánlat, a napokban jár le a harmadik határideje. A kivitelezési idő a terv szerint tizenkét hónap, így optimális esetben 2020 végére kellene az uniós forrásokból fedezett 3,2 millió lejes főjavításnak befejeződnie.

Csergő Tibor a kiköltözésre készül. Nem tudja, mikor jöhetnek vissza Fotó: Gergely Imre

Azonban több más pályázat is folyamatban van: az épülethez ragasztott, az 1970-es években épített szárny is felújításra vár, és ha erre is sikerül forrást szerezni, akkor a visszaköltözés már csak ennek a modernizálása után következhet.

Munkájuk lesz bőven így is

Ha az épületben nem is lesznek kiállítások, nem jelenti azt, hogy a Tarisznyás Márton Múzeum munkatársai feladat nélkül maradnak – hangsúlyozta Csergő Tibor. A muzeológusok, gyűjteménykezelők és az adminisztráció az egykori tüdőkórház épületébe költözik át. Jelenleg is itt van a régészeti raktár, a restaurátor-műhely, és továbbra is feladat a gyergyószéki ásatások felügyelete, illetve nem szűnik meg a muzeológusok kutatómunkája sem.

Fotó: Gergely Imre

Ugyanakkor a következő időszakban a Gyergyói DIA (Digitális Interaktív Archívum) fejlesztése, gyarapítása lesz a prioritás, várják továbbra is a régi gyergyószéki fényképeket, hogy ezeket feldolgozva közös felületen jöhessen létre egy rangos digitális értéktár.

Nem lesz idén Esztenafesztivál

A múzeum várhatóan a felújítás alatt is rendez kiállításokat alternatív helyszíneken (idén januárban a jégpálya melletti Pálya Bisztróban nyitották meg a gyergyószentmiklósi hoki történelmét bemutató tárlatot), vagy lehetnek utazókiállításai is. Azonban biztosan nem idén. Csergő Tibor elmondta, az idei költségvetésük annyira szűkös, éppen hogy a költözést fedezni tudják. Emiatt nem szervezik meg a közkedvelt Esztenafesztivált és a Múzeumok Éjszakáját sem.

{A}