Újra használható a mezítlábas park Székelyudvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2019. június 12., 13:45

Birtokba vehették a gyermekek szerdán a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal Szólj bele! programja részeként felújított sétatéri mezítlábas parkot. Az ösvényen járva megelőzhető a lúdtalp, de az egyensúlyérzék is fejleszthető.

Hasznos a mezítlábas parkban tett séta. Egyebek mellett a bokasüllyedésen, illetve a lúdtalpon is lehet javítani Fotó: Barabás Ákos

Összesen huszonhárom tervet adtak le a polgármesteri hivatal Szólj bele! programjában, és közel 7400 lakó szavazott a különböző elképzelésekre – emlékeztetett Zörgő Noémi, az intézmény szóvivője. Mint mondta, a legnépszerűbb az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) projektje, a mezítlábas park felújítása volt, amely mintegy 2300 voksot gyűjtött be.

Gálfi Árpád polgármester rámutatott, nagyon örül a megvalósításnak, hiszen meggyőződése, hogy különös figyelmet érdemelnek azok a fiatalok, akik hajlandók családot alapítani és gyermekeket vállalni.

Fotó: Barabás Ákos

„A gyermekvállalás feltételeinek megteremtése részben a mi feladatunk. A munkahelyek léte, valamint a jól működő oktatási intézetek mellett

szinte alapvető elvárás, hogy rendezett köztereink és izgalmas, de biztonságos játszótereink legyenek.

Ezért is örültem, hogy az UFF is hasonló célokat fogalmazott meg” – jelentette ki. Hangsúlyozta, bár egy kisebbnek számító projektről van szó, ez a park is jelzi, hogy

a városvezetés és a lakók közös elképzelései meg tudnak valósulni.

Hozzátette, a következő hetekben újabb, a Szólj bele! program részeként létrehozott megvalósításokat fognak átadni a közösségnek. Tudni kell ugyanis, hogy a lakók hat kategóriában szavazhattak a benyújtott tervekre, és a legnépszerűbb elképzeléseket az önkormányzat támogatta. A sikeresnek bizonyult programot idén is meghirdeti a polgármesteri hivatal.

Fotó: Barabás Ákos

„Már hat éve hirdetjük közösen az UFF-fal, hogy mezítláb járni egészséges, így nagyon örültünk, hogy a városlakók közül ennyien támogattak minket szavazataikkal” – fejtette ki Brebán M. Noémi gyógytornász. A mintegy százhúsz méter hosszú, fakéregből, homokból, különböző méretű kövekből és többféle faanyagból kialakított parkban mezítláb sétálva

a gyermekek fejleszthetik egyensúlyérzéküket, stimulálhatják talpuk izomzatát, idegrendszerét, serkenthetik vérkeringésüket, illetve megelőzhetik a lúdtalp és a bokasüllyedés kialakulását.

„Utóbbi problémák napjainkban sok gyermeket érintenek, de a mezítlábas parkban sétálva akár javíthatnak is a helyzetükön” – fogalmazott.

Fotó: Barabás Ákos

Vass Orsolya, az UFF elnöke megjegyezte, az is nagy jelentőséggel bír számukra, hogy bár a mezítlábas park ötlete eredetileg nem tőlük származik, megvalósításukkal több romániai város civiljeit inspirálták hasonló törekvésekre.

Az átadóra több napközis gyermek is eljött óvónőjük kíséretében, akik meg sem várták a beszédek végét, azonnal birtokba vették a parkot. Sétájuk után a hivatal ajándékkal kedveskedett a kicsiknek.

{A}