Kiderítenék, hogy milyen levegőt szívnak a marosvásárhelyiek

Simon Virág 2019. június 12., 21:01

A marosvásárhelyi levegő minőségének percre pontos mérésére alkalmas eszközöket vásárolnának pályázati pénzből marosvásárhelyi civilek. Az Array of Things elnevezésű mérőeszközök lehetővé tennék, hogy a nap bármelyik szakában ellenőrizni lehessen a levegő hőmérsékletét és összetevőit.

Most épp nem üzemel a vegyipari kombinát Marosvásárhelyen, de az is jelentősen hozzájárul a levegő szennyezettségéhez. Archív Fotó: Haáz Vince

Ezekkel a berendezésekkel mérnék többek között a zajszintet, a levegő összetételét, az infravörös sugarak erősségét. Ezek alapján

percre pontosan lehetne tudni, hogy Marosvásárhely melyik részén a legnagyobb a levegő szennyezettsége, melyik órákban.

Az eszközök lehetővé tennék, hogy otthonról is követni lehessen ezeket az adatokat, de fel lehetne használni tanulmányok, egészségügyi felmérések elkészítésére is.

A kezdeményezők szerint

a mérőeszközök lehetőséget teremtenének, hogy a vegyipari kombinát szennyezéséről, az egyre növekvő gépkocsiforgalom okozta káros hatásokról pontos képet kapjanak a Marosvásárhelyiek.

A civilek szerint jelenleg a marosvásárhelyi levegő minőségéről nincs pontos képünk, holott erre feltétlenül szükség lenne.

{A}

Az Array of Things mérőeszközök megvásárlására benyújtottak egy pályázatot, amely már átesett az első előválogatáson a Țara lui Andrei program keretében. Akkor lehet sikeres, ha minél többen rá szavaznak. Mindazok, akiket érdekel az, hogy egy valós, adatokkal alátámasztható térkép készüljön a levegő szennyeződésről, ide kattintva szavazhatnak a projektre.

Országszinten jelenleg a környezetvédelmi ügynökséghez tartozó mérőberendezések rögzítik a levegő minőségét, többek között Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön. Ezek a berendezések mérik a szennyező anyagok és a por koncentrációját a levegőben. Ezeket az adatokat a calitateaer.ro oldalon lehet tanulmányozni.