Gyermekzsivajtól lesz hangos Máréfalva

Székelyhon 2019. június 12., 12:57

A Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület a nyári szünidőre készülve idén is tartalmas programmal és lelkesítő meglepetésekkel igyekszik a több mint 100 fős gyerekserege kedvében járni. Június 22-23-án a már hagyománnyá vált Gyermeklakodalomat is megszervezik.

Gyermeklakodalmon Máréfalván. Nem hagyják feledésbe merülni ezt a hagyományt. Archív Fotó: Haáz Sándor

Nyolcadjára elevenítik fel a csíkszentdomokosi néphagyományt Máréfalván, a Gyermeklakdalom – ifjúsági néptáncfesztivál és gyermeknap keretein belül, öt meghívott gyermeknéptánccsoport társaságában.

Szombaton, június 22-én az öt meghívott néptánccsoport, valamint a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület keretein belül működő három néptánccsoport közel 300 tagja gyűl össze, hogy eljátssza a hagyományos lakodalom minden mozzanatát:

a legényes és leányos háznál elhangzott találós kérdések, kikérők és búcsúztatók után a teljes vendégsereg részt vesz a központi parkban tartandó ökumenikus istentiszteleten.

Archív Fotó: Haáz Sándor

Ezután a díszes, dalos násznép néptánccsoportjainak ünnepi előadása következik, majd a nap hátralevő részében

gyermektáncházban és népi gyermekjátékokkal mulathat a vendégsereg

– tájékoztatnak a szerkesztőségünknek is elküldött közleményükben a szervezők.

A 2011 óta megrendezett esemény szervezői idén a székelyvarsági Csemete, a székelyszenterzsébeti Cickom, a székelykeresztúri Vadrózsák, a homoródszentpáli Csillagvirág és az agyagfalvi Parapács gyermeknéptánccsoportokat várják az ünnepségre, de szívesen látnak minden népviseletbe öltözött gyereket, családjukkal együtt. A rendezvény Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Archív Fotó: Haáz Sándor

Tallérvásár

A Tallér-programot kísérleti jelleggel, az elemi iskola felső tagozatos diákjainak részvételével indította el az egyesület 2017 szeptemberében. Az első, sikeres tanév után a 2018-2019-es tanévben is folyatódott a program, a célcsoport kibővült az általános iskola alsó tagozatos diákjaival.

Az 55 résztvevő egy jól meghatározott kritériumrendszer szerint „aranytallérokat” gyűjthetett az tanév során:

a tallérokat tanulmányi eredményeikkel (önmagukhoz mért fejlődésükkel), a közösségi és környezetvédelmi munkába való bekapcsolódásukkal, a szentmiséken való részvételükkel, népviseletük jeles napokon való használatával és önkéntes feladatvállalással érdemelhették ki a diákok.

A tallérokat egy szülői bizottság összesíti, majd ezeket vasárnap sorra kerülő vásáron

kirándulásra, tanulmányi-, és sportszerekre, játékokra, elektronikai eszközökre, könyvekre válthatják a gyerekek.

Az egyesület vállalkozó kedvű diákjai ezáltal felelős magatartást, saját vagyon feletti gazdálkodást, hosszú távú elköteleződést tanulnak.

Mindkét esemény jelentős közösségi összefogással jön létre, hiszen az egyesület elnöksége és szülői bizottsága mellett közel 100 fős szülői közösség gondoskodik a hétvége lebonyolításáról.

{A}